Neegrinäoga nukud sattusid Austraalias põlu alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastakümneid jõuluvana kingikotti kuulunud süsimusta näoga golliwogi-nukud on Austraalias teenimatult põlu alla sattunud.
Aastakümneid jõuluvana kingikotti kuulunud süsimusta näoga golliwogi-nukud on Austraalias teenimatult põlu alla sattunud. Foto: TopFoto/SCANPIX

Austraalias on puhkenud kummaline nukusegadus. Täiskasvanute ülitundlikkus nahavärvi suhtes on viinud äärmusliku hirmuni, et isegi värvilised nukud võivad kedagi solvata.


Kängurumaa mitme põlvkonna lapsi lõbustanud musta näoga riidenukud -

golliwogid

- on vaateakendelt ära korjatud ning mänguasjapoodide kõige tagumisse nurka peidetud, kirjutab news.com.au.

Melbourne'i mänguasjakauplus Dafel, mis on nukke ja karusid müünud juba üle seitsmekümne aasta, eemaldas neegernukud oma vaateakna väljapanekult ning esitleb neid sügavamal poe sisemuses pehmete mänguasjade juures. Nõnda ei jää need tänaval möödujatele kohe silma.

Milleks selline arusaamatu peitusemäng?

Kogu lugu sai tegelikult alguse Jacksonite perekonda parodeerivast pundist Jackson Jive, kes astus üles Austraalia populaarses kogupereshow's «Hey Hey It's Saturday».

Üks saatesse kutsutud kohtunikest, Ameerika muusik Harry Connick Jr tundis end süsimustaks värvitud näo ja neegriparukaga naljameeste esitusest solvatuna, hinnates ülesastumist ümmarguse nulliga ning nõudis saatejuhilt otse-eetris vabandamist.

Juba järgmisel hommikul olevat poeakendelt ära korjatud ka needsamad lastele armsad musta näo ja punase suuga nukud.

Mõne poepidaja sõnul olid neegernukud vahetult enne skandaalset teleesinemist laste seas jälle kord populaarseks jõudnud muutuda.

Diarne Revelle Brightonis asuvast Golliwogi mänguasjapoest räägib, et pisikestel klientidel peaks olema õigus tulla ja valida sellist värvi või rassi nukk, nagu nad ise soovivad.

Lapsed ei ole rassistid, nende jaoks ei ole nukud mustad või valged, vaid nende väikesed sõbrad ja nii see lihtsalt on, selgitab poepidaja.

Golliwogide populaarsus on aastakümnete jooksul käinud lainetena, nad on moes olnud ja jälle moest välja läinud, kuid neid tunnevad kõik vähemalt sama palju, kui Eestis Sipsikut teatakse.

Nuku päritolu kohta on erinevaid versioone, kuid kõige tõenäolisemaks algallikaks peetakse üht 1890. aastal ilmunud raamatut, milles väike tegelane Golliwog oma sõpradega maailmas ringi seikleb.

Kindlasti on need musta näoga nukud ühed Austraalia enimmüüdud mänguasju üldse.

Ka poeomanik Alan Williams peab «poliitilise korrektsuse huvides» lastele nukkude keelamist multikultuurse ühiskonna tagasiminekuks. Ta on hoopis vastupidisel arvamusel, et eri värvi nukkudega mängimine arendab just nimelt rassiharmooniat.

Loodetavasti suudavad maakera kuklapoole täiskasvanud oma poliitilist korrektsust väheke maha suruda, et aastakümneid lastele armsateks kaaslasteks olnud riidest nukud jälle poe tagumistest soppidest välja tuuakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles