Christoph Columbus oli katalaan?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christoph Kolumbuse portree
Christoph Kolumbuse portree Foto: Personalities/©2003 Credit:Topham Picturepoint

Itaalia, Prantsusmaa, Portugal ja isegi Šotimaa on püüdnud kuulsat meresõitjat Christoph Kolumbust enda omaks kuulutada.

USAs uuriti Kolumbuse kirjutisi ja ta käekirja, et teha nende abil maadeavastaja päritolu kindlaks teha, kirjutab Daily Mail.

Teadlaste kinnitusel viitavad ajaloolised dokumendid ja ka tema kirjutatud kirjad, et mees pärines Hispaaniast Püreneede alalt ning tema emakeel oli katalaani keel.

Vaidlus Kolumbuse päritolu üle käivitusid kohe pärast tema surma 1506. aastal.

Pikka aega usuti, et ta on itaallane, kelle sünnikoht oli sadamalinn Genua. Kuid hiljem lisandusid väited, et ta võis olla ka korsiklane, kreeklane ning isegi poolakas.

Ühe teooria kohaselt oli ta juut ning kõige värskem väide on, et ta juured on Šotimaal.

Washingtonis asuva Georgetowni ülikooli keeleteadlane Estelle Irizarry sõnul näitavad Kolumbuse kirjutised ja keelekasutus, et ta on Püreneede jalamilt pärit katalaan.

Teadlane lisas, et Kolumbus kirjutas ka kastiilia murdes, kuid see ei olnud ta emakeel.

«Nii lausekonstruktsioonid kui ka grammatika viitavad katalaani keelele. Ta ei väljendanud end just eriti korrektselt. Ta keel oli vigane, kuid samal ajal oli selles poeetilisust ja elegantsust,» selgitas Irizarry.

Christoph Kolumbuse päritolu uurimise projekt sai alguse kolm aastat tagasi. Siis võeti aluseks DNA, kuid selle abil ei jõutud eriti kaugele.

Teadlased võtsid DNA näite mehe jäänustest, mis on maetud Sevillasse. Ka võeti need Kolumbuse venna ja poja jäänustest. Nende kolme DNAd võrreldi üle Euroopa sadade inimeste omadega, et tegemaks kuulsa mehe järeltulijaid kindlaks.

Vaatluse alla võeti ka suure meresõitja nimi. Kataloonias uuriti Coloni nime kandvaid inimesi ja Itaalias Colombi-nimelisi.

Kuid uurimine võib tühja joosta, sest on teada, et mees võttis täiskasvanueas endale uue perekonnanime Kolumbus, et oma päritolu varjata. Selle tõttu on teda peetud Portugali kuninga ebaseaduslikuks järeltulijaks.

Veel on liikvel teooria, et oma varajases nooruse kuulus ta  Vincenzo Columbuse nimelise piraadi laevameeskonda.

Väidetavalt vastas Kolumbus küsimusele, et kust ta pärit on lausega «Vine de nada» (Ma tulen ei kuskilt).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles