Dante Alighieri rehabiliteeriti 706 aastat hiljem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dante Alighieri. Kunstnik Sandro Botticelli maal
Dante Alighieri. Kunstnik Sandro Botticelli maal Foto: Wikipedia.org

Itaalia kuulaim poeet Dante Alighieri rehabiliteeriti ja vabastati 706 aastat hiljem süüdistusest.

Firenze linnavalitsus tühistas 1302. aastal välja antud otsuse, mille kohaselt keelati Dantel, hukkamisega ähvardades, linna siseneda, kirjutab The Telegraph.

See otsus sundis poeedi maapakku minema ning ta rändas 20 aastat Itaalias ringi. Alles 1321. aastal seadis ta ennast Ravennas sisse.

Sellel ajal valmis ka ta kuulus teos «Jumalik komöödia».

Dante sündis 1265. aastal Firenzes aadliperekonnas. Firenzes võitlesid võimu pärast Püha Rooma riigi ja paavsti pooldajad. 1300. aastal kuulus ta linna priorite nõukokku ja etendas silmapaistvat osa Firenze poliitikas, olles vastu sellele, et paavst ta kodulinna asjadesse vahele segab.  Selle eest tõrjuti ta 1302. aastal maapakku, kus tal tuli läbi elada viletsaid päevi ja isegi kerjata.

Firenze linnavalitsuse toimunud hääletamisel olid Dante rehabiliteerimise poolt 19 linnanõukogu liiget ja viis vastu.

Firenze linnapea Leonardo Domenici sõnas, et kuulsale poeedile plaanitakse anda koos süüdistustest vabastamisele ka linna kõrgeim autasu.

«Me rehabiliteerime Dante Alighieri,» selgitas linnapea.

Luuletaja rehabiliteerimise vastu olevad firenzelased nimetasid linnavalitsuse otsust reklaamtrikiks ning lisasid, et kui Dantet ei oleks maapakku saadetud, ei oleks ka tema kuulsaid teoseid sündinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles