«Tanel Leok ja sõbrad» kross kogus heategevusele 200 000 krooni!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Tanel Leok ja Sõbrad" kross kogus üle 190 000 krooni heategevusele
"Tanel Leok ja Sõbrad" kross kogus üle 190 000 krooni heategevusele Foto: Karli Saul
Nädalavahetusel toimus Kose-Risti motokrossirajal esmakordselt heategevuslik võidukihutamine, mille kogu tulu läheb õnnetustes liikumise kaotanud laste toetuseks. Tegemist oli peamiselt meelelahutusliku üritusega, mis päädis suure oksjoniga, kus läks kaubaks maailma krossiässade erinevaid esemeid.

Ürituse patroon ja üks peamiseid organisaatoreid Tanel Leok asus stardijoonele kõikidest võidusõitudes ja ka trikivõistlusel. Lisaks temale olid võistlemas ka meie teised MM-mehed Aigar Leok ja Gert Krestinov, kes oli Kosel stardis retro CZ krossirattal ja ajakohases võistluskostüümis. MX2 klassis tuli viimasel hetkel võistlema lätlane Matiss Karro, kes tänavu MM-il häid sõite näitas.

MX1 ja MX2 esimeses sõiduvoorus tuli võistlejatel lisaks võidukihutamisele ka boksis tsiklil tagumine ratas demonteerida ja siis tagasi panna ning edasi sõita. See segas kaarte päris mõnusalt ja nii mõnigi kiirem mees langes tulemustes taha poole.

Sõidu võitis kindlalt värske Euroopa MX2 klassi juuniorite meister Priit Rätsep, teine oli Tanel Leok ning kolmas-neljas koht kuulusid CZ-didel sõitnud Indrek ja Gert Krestinovile.

Pealtvaatajatele pakkus aga kindlasti rohkem elevust Aigar Leoki ja Toomas Triisa humoorikas «duell», kus lasti isegi rusikad käiku, kuid siis sõideti edasi lõpuni. Kuigi peale «intsidenti» oli Triisa Leoki tsikli peal ja vastupidi.

Teises sõidus kihutati rada aga eelmisele voorule vastupidises suunas ja seal ei leidunud vastast võistluse organisaatorile, kes edestas Rätsepa mõne sekundiga. Kolmandana ületas lõpujoone Jüri Triisa. Aigar Leok ja Toomas Triisa jätkasid oma show-d, kus vahepeal sõideti isegi kahekesi koos ühel tsiklil ja rahvas sai näitemängu täie raha eest. Ilmselgelt noormehed kõrgetele kohtadele ei pretendeerinud, aga autasu parima show eest kuulus otse loomulikult nendele.
Kahe sõidu tulemusena moodustasid esikolmiku Tanel Leok, Rätsep ja Avo Härm, kes oli sõitudes vastavalt viies ja kuues.

MX2 klassis ei läinud Tanel Leokil tagaratta vahetamine eriti libedalt ja noormees langes 20ndaks. Esikohale sõitis end Kristjan Rätsep, kes edestas kindlalt Karrot ja Erki Kahrot.

Teises sõidus, kus sõideti samuti vastassuunas, kahetaktilisel tsiklil kihutanud Leok aga teistele sõnaõigust ei andnud ning võitis sõidu Karro ees, kuigi lätlane oli meie esinumbrile pidevalt kuklasse hingamas. Kolmandana ületas lõpujoone Rätsep, kes oli ka kahe sõidu tulemusena parim. Talle järgnesid Karro ja Kahro.

85cc ja 65cc sõitsid ühes sõidus, kus peeti eraldi arvestust. Suuremas klassis kuulus kokkuvõttes võit esimese sõidu alguses kukkunud, kuid pärast head kiirust näidanud ja teisena lõpetanud Rain Kochile. Avasõidus võidutsenud soomlane Mikael Kaipainen pidi teises sõidus Kochile alla vanduma ja jäi teiseks.

Mõlemas sõidus kolmandana lõpetanud Hendrik Talviku oli ka kokku kolmas. 65stel osutus parimaks leedulane Dovydas Karka, kes oli esimeses sõidus teine, kuid teises parim. Talvikute perele tuli ka siit klassist karikas, kui avasõidu parim ja teise teine Tamur oli ka kokku poodiumi teisel astmel. Avasõidus kukkunud Jan Jakobson suutis end mõlemas sõidus kolmandaks sõita ja oli seega ka kokku kolmas.

Kõige pisematel tsiklitel 50cc oli kahe sõidu tulemusena parim avasõidu võidu ja teise sõidu kolmanda kohaga Andreas Hiiemägi. Teine koht kuulus Meiko Vettikule (sõitudes 5. ja 1.) ning kolmas Andres Viidikasele (4. ja 2.).

Päeva viimane sõit oli nn. «Ameerika sõit», kus sõideti üks ring ja iga sõidu 4-6 viimast mees langesid välja, kuniks finaalis kohtusid kuus sõitjat. Aigar Leok võitis kolm esimest sõitu, kuid kahes viimases võttis võidu jälle tema onupoeg Tanel. Finaalis järgnesid võistluse patroonile Priit Rätsep, Karro, Elary Talu, Tanel Rauk ja peamiselt rahvale esinenud Aigar Leok.

Kahe sõiduvooru vahel toimus tagarattal sõitmise võistlus, kus kindel vahemaa tuli läbi võimalikult aeglaselt. Selles sõidus osutusid kaheks kiiremaks Tanel Leok ja Matiss Karro, kes pidid võitja selgitama esirattal pidurdamisel. Selles suutis Leok kindlalt esirattal kaugemale saada ja võit kuuluski temale.

Meeleolukas päev päädis võrdväärse oksjoniga, kus läksid enampakkumisele nii Leokite sõiduvarustus, Eesti rahvuskoondise särgid, mitme maailmameistri riideid ja palju muud kollektsionääridele ja fanaatikutele meelepärast. Oksjonil ületati 120 tuhande piir ning esialgse info kohaselt on laste toetuseks minev summa lähenemas 200 000 kroonile.

Tanel Leok ja teised võistluse organisaatorid jäid tulemusega väga rahule ning lähinädalate jooksul saab ka lõplik number selgeks, kuna telefoniannetuste tulemust pole veel teada. Leoki sõnul andis selline positiivne tulemus julgust ka järgmisel aastal üritust jätkata ning viskas õhku väikese eelsoojenduse: «Rääkisin Evertsiga ja ta ütles, et kui ma tema krossil osalen, siis tuleb ta ka siia sõitma.»

Nimelt organiseerib kümnekordne maailmameister Stefan Everts, kelle sõiduvarustus oli ka Kosel enampakkumisel, analoogset heategevuslikku krossi juba mitmendat aastat kodumaal Belgias.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles