Leonardo da Vinci teos avastati tänu sõrmejäljele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci portree umbes 1512. aastast
Leonardo da Vinci portree umbes 1512. aastast Foto: Wikipedia.org

Kuulsa renessansskunstniku Leonardo da Vinci teos tehti kindlaks tänu sel olevale sõrmejäljele.

Joonistus kannab pealkirja «Young Girl in Profile in Renaissance Dress» või «La Bella Principessa» ning seda peeti esialgu Saksamaa 19. sajandi koolkonna kunstiteoseks, kirjutab The Telegraph.

Christie`s oksjonimaja oksjonil müüdi seda 1998. aastal 19 000 dollari eest.

Kunstiteose uueks omanikuks sai 2007. aastal Kanada päritolu Peter Silverman, kellel tekkis maali algupära suhtes kahtlus ja ta lasi ekspertidel asja kontrollida.

Mehe kahtlus tasus end ära.

Pariisi laboratoorium avastas selle maali vasakust ülanurgast nimetis- või keskmise sõrme tipu jälje. Samasugune jälg oli varem avastatud ka da Vinci maalilt, mis kujutas Püha Hieronymust. Asjatundjate kinnitusel on kahel maalil leiduv sõrmejälg identne.

Infarpuna analüüs näitas kahe maali vahel ka stiililist sarnasust.

Tindi ja kriidiga tehtud teose tegijaks oli vasakukäeline kunstnik ning da Vinci oli vasakukäeline. Maali süsinikmeetodil uurimine aga näitas, et tütarlast kujutav teos pärineb 15. sajandi lõpust.

Kõik need aspektid tõendasid, et tegemist on kuulsa kunstniku maaliga, mille väärtus on miljoneid.

Oxfordi ülikooli kunstiteadlase Martin Kempi arvates on teosel kujutatud Milano hertsogi Ludovico Sforza tütart Bianca Sforzat.

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) oli Itaalia maalikunstnik, skulptor, arhitekt, insener ja teadlane, kõrgrenessansi meister. Algatas püramiidja kompositsiooni rakendamise  ning inimeste kujutamise  eluliselt väljendusrikkana, ideaalselt kauni ja harmoonilisena. Euroopa portreekunstis psühholoogilise suuna rajaja.

Mõned tuntumad teosed – maalid «Madonna kaljukoopas», «Mona Lisa», «Püha õhtusöömaaeg», Francesco Sforza ratsamonument, Milano toomkiriku nelitise ja kupli projekt, traktaat maalikunstist «Trattato della pittura».

Fotot maalist vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles