Pesemata teksad tekitavad allergiat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesemata teksapüksid võivad allergiat tekitada.
Pesemata teksapüksid võivad allergiat tekitada. Foto: Caro / Scanpix

Teksaste valmistajad soovitavad pükste esimest pesu võimalikult kaua edasi lükata, nõnda kuluvad need vähem ja istuvad paremini. Teadlaste arvates aga võivad pesemata teksapüksid allergiaid põhjustada.


Stockholmi ülikooli keskkonnakeemia professori Åke Bergmani sõnul sisaldavad kõik uued tekstiilid kemikaale, mis võivad suurendada allergiariski, vahendab sr.se. Seetõttu soovitab ta uued rõivaesemed enne kandmist kindlasti läbi pesta.

Teksatootjate ja edasimüüjate soovitused on sageli hoopis teistsugused. Näiteks soovitatakse kanda dry-jeans tüüpi teksapükse enne pessupanekut nii kaua kui võimalik ehk vähemalt kuus kuud. Mõnedel pükstel võib olla lausa hoiatus, et need ei talu pesemist.

Muu hulgas väidetakse, et tumesinine teksamaterjal ehk nn raw denim muutub kasutamise käigus ilusamaks ning seetõttu ei tohiks pükse pärast nende soetamist niipea pesta.

Hiljuti selgus Rootsi tarbijasaate Plus korraldatud uuringust, et mitmed müügil olevad teksapüksid sisaldavad allergiat tekitavat ainet dimetüülfumaraati, mida kasutatakse hallituse tõrjumiseks.

Kui kaua sina oma teksapükse oled kandnud, enne kui need pesumasinasse viskad?

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles