Nägemata nähtud maailm

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaegnägijate silmadeks on kõrvad ja käed. Tunamullu tehtud pildil uurib Allan, kuidas näeb välja Estonia kontserdisaalis esinenud Austraalia aborigeenide muusika- ja tantsuteatri liige.
Vaegnägijate silmadeks on kõrvad ja käed. Tunamullu tehtud pildil uurib Allan, kuidas näeb välja Estonia kontserdisaalis esinenud Austraalia aborigeenide muusika- ja tantsuteatri liige. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Neljapäeval, 15. oktoobril avatakse Eesti tervishoiumuuseumis (Tallinn

Lai 28/30

) näitus „Nägemata nähtud maailm", mis kajastab Eesti vaegnägijate elu, tööd ja õpinguid. Väljapanekuga tähistab muuseum üksiti oma 85. sünnipäeva.

Kõnealuse näituse eellugu ulatub aastasse 2004, kui Tartus likvideeriti Aldo Kalsi eestvedamisel tegutsenud isetegevuslik Eesti pimedate muuseum.

Kinni pandud muuseumi kogud usaldati küll Eesti tervishoiumuuseumi hoolde, paraku on suur hulk huvipakkuvaid vaegnägijate elu ja tööd meenutavaid eksponaate jäänud seni vaba ekspositsioonipinna puudumise tõttu publiku silmade eest varjule. Käesoleval näitusel saab lõpuks näha nii ajaloolisi pimedate muuseumi kogusse kuulunud esemeid kui moodsaid vaegnägijate igapäevases õppe-, töö- ja elukorralduses asendamatuid abivahendeid.

Võimalik on registreerida näituse muuseumitunnile telefonil 641 1732. Muuseumitund sobib nii noortele kui täiskasvanutele: muuseumitunnis saab läbida pimetunnelit, jälgida olmeelu läbi nägemispuudega inimese silmade, katsetada harjumuspäraseid tegevusi nägemismeelt kasutamata ja spetsiaalses kunstitunnis proovida joonistamist, kasutades selleks pimedatele mõeldud joonistustarbeid.

Tööpäeviti näeb näitusel harjategemist. Samuti saab kaasa osta pimedate töökeskuses Hariner valmistatud tooteid.

Näitus jääb avatuks tuleva aasta 30. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles