Ameeriklane nõuab Lenini kuju eemaldamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini kuju Atlantic Citys asuva Tropicana kasiino ja hotelli restorani Red Square fuajees
Lenini kuju Atlantic Citys asuva Tropicana kasiino ja hotelli restorani Red Square fuajees Foto: AP / Scanpix

USAs Atlantic Citys nõuab üks mees kohalikust restoranist Vladimir Iljitš Lenini kuju eemaldamist.

Lenini kuju püstitati Tropicana kasiinole ja hotellile kuuluva restorani Red Square fuajeesse 2006. aastal kirjutab foxnews.com.

Al Garretti arvates solvab 4, 5 meetri kõrgune kuju tuhandeid kommunismi vastu võidelnud inimesi. Mees on kuju mahavõtmise üleskutsega esinenud ka raadiosaates, nimetades Lenini kuju Ameerika-vastaseks.

Garretti sõnul tuleks kuju Siberisse saata.

Seni pole aga 65-aastase, pensionil oleva mehe strateegia ja taktika vilja kandnud ning kuju on ikka samas paigas.

Mehe kinnitusel toob Lenini kuju restoranis einestajatele ja hasartmängude mängijatele halba õnne.

Tropicana kasiino kaotas möödunud aastal mitmete probleemide tõttu ajutiselt tegevusloa ja Garreti arvates oli see tingitud negatiivse auraga kujust.

«Alates sellest, kui see kuju püstitati, on see ainult õnnetust toonud. Kasiino omanike jaoks oli Lenini kuju nagu maskott, kuid tegelikult võib seda kuju võrrelda mõne sarimõrvari kujuga,» arvas ameeriklane.

Restorani Red Square esindaja arvates sümboliseerib Lenini kuju Venemaa ajalugu.

«Seda Venemaa kolmikut - Lenin, kommunism ja vodka ei saa lahutada. Inimesed seostavad teatud asju ajaloosümbolitega. Selle kujuga pole me tahtnud kedagi solvata,» lausus restorani tegevjuht Joe Masauri.

Tropicana kasiino ja hotelli omanik Mark Giannantonio sõnas, et kuju ei tekita halba õnne.

«Meil on siin õnne kuhjaga. Me avasime kasiino pärast muutuste juurutamist uuesti ja oleme klientidele uusi asju pakkunud,» lisas Giannantonio.

Garretti kinnitusel jätkab ta võitlust, et Lenini kuju eemaldataks.

«Ameeriklased pole maailma ajalooga kursis. Kui ma ütlesin, et võitlen Lenini kuju eemaldamise eest, siis minult küsiti et mis mul on ansambli The Beatles vastu,» lisas ameeriklane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles