Eestis algavad hõimupäevad

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fenno-Ugria Asutus

Hõimupäevade avalöögina avatakse täna, 9. oktoobril kell 16 Tallinna ülikooli akadeemilise raamatukogu fuajees Eesti Rahva Muuseumi stendinäitus soome-ugri ja samojeedi rahvastest. Näitust täiendab raamatuväljapanek, mis tutvustab fennougristika ajalugu reisikirjade ja uurimuste kaudu.


Järgmisel nädalal saabub Eestisse suur hulk soome-ugri pärimusmuusikuid ja kirjanikke, kes rändavad üle kogu Eestimaa, esinedes koolides, rahvamajades ja raamatukogudes toimuvatel kontsertidel ja kirjandusõhtutel.



Tänavu saab udmurdi, mari, ersa, handi ja karjala külamuusikute kõrval kuulata professionaalseid pärimusmuusikaansambleid: saami joige ja rahvapille tutvustab ansambel Fadnu Norrast, karjalasoome muusikat ansambel Burlakat Soomest ning ungari traditsioonilist pillimuusikat Buda Folk Band.



Hõimupäevade peaüritusteks on järgmisel nädalal toimuvad peakontserdid: 15. oktoobril kell 18 Tartu ülikooli aulas ja 16. oktoobril kell 18 Viljandi pärimusmuusika aidas. Laupäeval, 17. oktoobril 14-20 toimub Tallinnas Pirita lillepaviljonis kõikide külaliste osavõtul suur hõimupäev, kus peale muusika nautimise võib õppida tantsusamme, tutvuda Eestis tegutsevate soome-ugri seltside tegevusega, osta soome-ugri teemalisi plaate ja trükiseid ning mekkida soome-ugri rahvaste roogi.



Esmaspäeval, 12. oktoobril kell 18 avatakse Eesti kunstiakadeemia galeriis EKA soome-ugri ekspeditsiooni näitus "Komiromantika", mis on koostatud sel suvel ižma-komide juures kogutud materjalidest.



Teisipäeval, 13. oktoobril kell 11 algab Eesti rahvusraamatukogus kirjanduskonverents "Soome-ugri vastastikused tõlked ja nende avaldamine". Arvo Valtoni eestvedamisel toimub hõimupäevade raames mitu kirjandusõhtut, kus saab teha lähemat tutvust Venemaa soome-ugri aladel tegutsevate kirjanike ja tõlkijatega.



Tartus Genialistide klubis leiavad 13.-16. oktoobrini aset VII Ungari filmipäevad ning 18. oktoobril on soome-ugri teemaõhtu ETV2s, mille raames näidatakse kuut eestlaste tehtud dokumentaalfilmi.



Fenno-Ugria Asutus andis hõimupäevade eel välja soome-ugri teemalise ajalehe Fenno-Ugria Teataja 4. numbri, mis ilmub ajalehe Sirp vahelehena 9. oktoobril.



Et hõimupäevade peaeesmärk on soome-ugri rahvaste tutvustamine noortele, tähistatakse seda paljudes koolides üle Eesti. Toimuvad soome-ugri rahvastele pühendatud tunnid, kohtumised ja muud temaatilised üritused.



Soome-ugri rahvaid tutvustavaid ja nende omavahelisi sidemeid tugevdavaid hõimupäevi tähistatakse Eestis alates 1929. aastast, tänavu on seega hõimupäevade 80. aastapäev.  



Hõimupäevade traditsioon katkes küll Nõukogude okupatsiooni ajal, kuid jätkus taasiseseisvumisel 1988. aastal. Viimastel aastatel on hõimupäevi peetud ka Venemaal.



Hõimupäevadest lähemalt saab lugeda

siit

.



Hõimupäevade täienev kava on

kodulehel

.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles