Edgar Allan Poe saab lõpuks korraliku matuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe Foto: AP / Scanpix

USA kirjanik Edgar Allan Poe suri 1849. aastal, kuid korraliku matuse saab ta alles nüüd.

USAs tähistatakse Poe 200. sünniaastapäeva ja selle raames toimub selle nädala pühapäeval ka tema uuesti matmine, kirjutab AP.

160 aastat tagasi, 1849. aasta oktoobris nähti deliiriumis Poe'd ühes Baltimore`i joogikohas jõlkumas. Ta ei suutnud politseile selgitada, miks ta nädal tagasi oma kodust Richmondist lahkus ning mis temaga lahti on. Kirjanik viidi haiglasse, kus ta neli päeva hiljem 40-aastasena suri.

Poe sugulane Neilson Poe ei teatanud kirjaniku surmast. Ta maeti kiirustades ja ta matusel oli vähe inimesi. Ka hävitati ta hauakivi enne, kui see jõuti korralikult  hauale panna. Poe vaenlane Rufus Griswold aga avaldas kirjutise, mis hävitas kirjaniku reputatsiooni sajaks aastaks.

Poe jäänused kaevati üles 1875. aastal ja maeti teise kohta. Sinna püstitati talle ka hauamonument. 

Kuid nüüd otsustas Poe muuseum talle korralikud matused korraldada. Selleks lasti valmistada isegi kirjaniku vahakuju.

«Järgime matuseetiketti. Tahame teha selle võimalikult autentseks, nagu oleks kirjanik äsja surnud,» selgitasid muuseumi esindaja Jeff Jerome.

Matusepiletid on peaaegu välja müüdud ja kirjaniku fänne on oodata isegi Vietnamist.

Poe' muuseum lasi valmistada eriefektide kunstnikul Eric Suspenskyl kirjaniku vahakuju, mida saab alates tänasest kuni pühapäevani näha Poe' muuseumis kirstus. Inimesi oodatakse lahkunule austust avaldama.

Ka toimub Baltimore´is Westminster Burying Groundil Poe' ametliku haua juures mälestusjumalateenistus.

Selle nädala pühapäeva hommikul aga võtab hobusekaarik Poe' majamuuseumist peale kirstu kirjaniku vahakujuga ning suundub surnuaiale.

Ka on palgatud näitlejad, kes kehastavad tollaseid kuulsusi ning osalevad matusel.

Edgar Allan Poe (19. jaanuar 1809 – 7. oktoober 1849) oli USA kirjanik, kelle loomingus olid esikohal põnevus-, õudus- ja detektiivijutud. Ka kirjutas ta kujunditerohket luulet.

Poe' loomingu hulka kuuluvad näiteks «The Pit and the Pendulum» (Kaev ja pendel), «The Fall of the House of Usher» (Usheri maja langus), «The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket» (Arthur Gordon Pymi lugu).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles