Nahkhiirepoiss «näeb» kõrvade abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiti järjekordne kurtusega seotud geen.
Leiti järjekordne kurtusega seotud geen. Foto: Wikipedia.org

Pime briti poiss Lucas Murray «näeb» kõrvade abil.

Seitsmeaastane poiss arvatakse olevat esimene briti laps, kes suudab oma ümbruse kindlakstegemisel kasutada kaja nagu nahkhiired, kirjutab The Sun.

Batboy (Nahkhiirepoiss) hüüdnime kandev Murray teeb keelega naksuvat häält ja kuulab siis, kuidas see erinevates kohtades ja erinevatelt esemetelt vastu kajab.

See ebatavaline võime lubab tal mänguväljakul ilma probleemideta ringi joosta, korvpalli mängida ning isegi mägironimisega tegeleda.

«Mulle meeldib see keelega heli tekitada, kuid selle abil orienteerumisega oli esilagu raskusi. Kuid nüüd suudan heli abil liikuda ükskõik kus. Mulle meeldib korvpall, keelega heli tekitamine lubab mul seda mängu mängida, nagu oleksin nägija,» sõnas sünnist saati pime poiss.

Arstide sõnul kasutab poiss kajalokatsiooni nagu nahkhiired ja delfiinid.

Kajalokatsiooni põhimõte seisneb selles, et looma poolt keskkonda välja saadetud heli mingitele objektidele jõudes peegeldub kajana ja loom on võimeline seda siis jälle vastu võtma ja töötlema.

Lucas Murray kinnitusel suudab ta objektide kaugused teha kindlaks sellega, kui kaua kaja jõudmine temani aega võtab. Kaja valjus annab teada, kui suur objekt on ning objekti paiknemisest saab ta aimu sellega, kumb kõrv heli kuuleb.

Kui kaja on madal, siis liigub objekt kaugemale, kui aga kõrge, siis tuleb lähemale.

Lucas Murray vanemate Sarah ja Ian Murray sõnul sai nende poeg «nägemise» tagasi tänu ameeriklasele Daniel Kishile.

Pime Kish rajas heategevusorganisatsiooni World Access for the Bilind, et oma saatusekaaslasi aidata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles