Muuseumis on uus näitus

Sakala
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi muuseum
Viljandi muuseum Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi muuseumis saab näha Tartu linnamuuseumi näitust «Kangas hansalinnas».


Näitusel on esimest korda välja pandud Tartu keskaegsetest jäätmekastidest kogutud tekstiilileiud ning see räägib kangaste valmistamisest ning kangakaubandusest ja -kasutusest keskajal. Omaette tähelepanu väärib XIV sajandi teise poole rõivastuse rekonstruktsioon, mis koostati Rootsist ja Gröönimaalt leitud terviklikumate rõivaesemete ning Tartu leidude põhjal.

Liivimaa keskaegsete linnade jõukuse peamine allikas oli hansakaubandus. Üks tähtsamaid toonaseid kaubaartikleid olid kangad, millest seni teame peaasjalikult dokumentides sisalduvate andmete põhjal.

Alates 1980. aastate keskpaigast on Tartu jäätmekastidest kogutud keskaegseid tekstiilileide, mis on samuti väga tähtis kangakaubanduse allikas. Nimetatud kangakatked on ainsad, mis võimaldavad teha järeldusi toonase rõivastuse detailide ja nende valmistamisel kasutatud töövõtete kohta.

Maapõue sattudes sellised kangajäänused enamasti hävivad ning on meieni alal hoidnud vaid Tartu jäätmekastide õhukindlas ja niiskes keskkonnas. Ka Põhja-Euroopa mastaabis on tegemist võrdlemisi haruldase leiuainesega.

Näituse on koostanud Tartu ülikooli doktorant Riina Rammo ja kujundanud Jaana Ratas. Varem Tartus eksponeeritud näitus jääb Viljandis avatuks 10. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles