Östrogeen muudab mehed macho´deks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Östrogeen muudab mehed macho´deks?
Östrogeen muudab mehed macho´deks? Foto: SCANPIX

Teadlaste kinnitusel mõjutab meeste macho`likku käitumist peale meessuguhormooni testosterooni ka naissuguhormoon östrogeen.

Uurijad jätkasid, et «karmide meeste» käitumise põhjuseid on varem selgitatud liigse testosterooniga, kuid östrogeeni osa on kahe silma vahele jäänud, kirjutab The Telegraph.

Isaste hiirtega tehtud katse näitas, et neile süstitud östrogeen muutis nad varasemast märgatavalt agressiivsemaks ning nad hakkasid oma territooriumi uriiniga märkima.

Anatoomiaprofessori Nirao Shahi kinnitusel näitas uuring, et meeste käitumise juures mängib rolli see, kui palju nende organismis leidub naissuguhormooni.

«Meeste organismis leidub teatud kogus östrogeeni. Selle hormooni mõju meeste käitumisele oli juba varem teada, kuid siiani ei olnud teada, kui palju see mõjutada võib,» lisas uurija.

Meeste ja naiste organismis on nii mees- kui ka naissuguhormooni. Need hormoonid reguleerivad mitmesuguseid kehafunktsioone.

Naistel on östrogeen ülekaalus, mõjutades menstruaaltsüklit ja käivitades puberteediea muutused. Meestel on ülekaalus testosteroon, mis aitab kaasa lihaste ja karvakasvule ning hääle madalamaks muutumisele.

Uurijad jätkasid, et östrogeen, mitte testosteroon on see hormoon,  mis määrab luude kasvamise. Mehed, kelle organismis on vähe või ei ole üldse naissuguhormooni kannatavad kasvuhäire all ja jätkavad kasvamist ka siis, kui kasv peaks peatuma.

«Östrogeen mõjutab organismi mitmel viisil. Ka käitumist ja agressiivsust. Umbes kaheksa protsenti isastest hiirtest peab teiste isaste hiirtega regulaarselt lahinguid. Neil on östrogeeni hulk organismis suurem,» selgitasid teadlased.

Östrogeenid ehk folliikulhormoonid on emassuguhormoonid, mis tekivad imetajate munasarjades ja platsentas. Vähesel määral ka munandeis, neerupealses koores ja rasvkoes. Östrogeenid on keemiliselt koostiselt steroidid.

Testosteroon on tähtsaim isassuguhormoon ehk androgeen. Keemiliselt koostiselt on steroid. Tekib isassugunäärmeis ja neerupealses koores, reguleerib isassuguelundite  arengut ja talitust, tagab teiseste sugutunnuste tekke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles