Kõik teismelised mängivad öösel arvutiga?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varakult arvutisõltlaseks
Varakult arvutisõltlaseks Foto: Caro / Scanpix

Millal saab huvist põnevate arvutimängude vastu sõltuvus? Ja kas vanemad peaksid sekkuma alles siis, kui laps juba ööde kaupa arvutis istub või hoopis palju varem?


Oktoobrikuine Pere ja Kodu toob ehmatava arvutisõltuvuse näitena ära mureliku lapsevanema kirja, kus üks ema kurdab, kuidas tema 14-aastane poeg suvel ööd läbi arvutiga mängis.

Poiss pani õhtuks äratuskella helisema ning kui ülejäänud pere magama heitis, sukeldus noormees arvutimängude maailma. Päevad kulusid aga magamisele.

Ise põhjendas teismeline oma käitumist väitega, et «kõik teevad nii».

Vanema kirja kommenteerinud lastepsühholoogi Heli Viira arvates ei aita sellises olukorras arvutijuhtmete läbilõikamisest, mis vaid asjata kirgi ja trotsi tekitaks.

Psühholoog soovitab alustada jutuajamisest ja hoiatustest ning kui kokkuleppeid ei täideta, siis järgneb millegi meelepärase keelamine ning viimase variandina arvuti konfiskeerimine.

Psühholoog usub, et 14-aastasel on juba piisavalt mõistust peas, et kohustustest ja tagajärgedest aru saada. 


Mida sina usud? Või kuidas sina lapsevanemana sellises olukorras käituksid? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles