Leivanädal lõpeb Ülenurmel

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: http://www.leivaliit.ee/

Esmaspäeval, 5. oktoobril algas XII üleriigiline leivanädal „Rukkileib meie laual", mis kestab 11. oktoobrini. Eesti leivaliidu algatatud iga-aastase kampaania eesmärk on toimetada eeskätt laste ja noorte hulgas tulusat selgitustööd rukkileiva tervislikkusest.

Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul muutub meie maailm üha kirevamaks ka toidu mõttes, seetõttu pole teada tõdede kordamine kunagi liiast.

„Rukkileib on maitsev ning olnud meie toidulaual pea aegade algusest," tõdes Kimber. „Miski ei asenda rukkileiba eestlaste menüüs ei tervislikkuse ega toiteväärtuse poolest ja leib on meile südamelähedane."

Asjakohastest üritustest tulvil leivanädal lõpeb lõikuspüha tähistamisega, seekord toimub teenistus Saaremaal Püha kirikus Pihtlas.

Mandril pannakse leivanädalale punkt pühapäeval, 11. oktoobril kell 11 Eesti põllumajandusmuuseumis lõikustänupüha ja sügislaadaga.

Tartumaal Ülenurmes asuvas muuseumis toimub sel päeval maitsvaima maateemalise leivatordi ja koduleiva konkurss, ka peetakse arutelu teemal, kas põllumees on põline rikas, päeva jooksul kõnelevad teaduseinimesed mitu korda pikemalt leivaga seotud teemadel.

Samuti õpetatakse huvilistele leivaküpsetamist ja või valmistamist, näidatakse, kuidas kunagi käis rehepeks ja kuidas jahvatati jahu käsikiviga.

Aimu saab sellestki, mismoodi küpsetada lammast maa sees, mida on tarvis kapsaste õigeks hapendamiseks, kuidas teha tummist talupojasuppi ja valmistada maitsvaid pannkooke.
Avatud on õpitoad.

Põllumajandusmuuseumi lõikustänupühal ja sügislaadal laulab Mait Maltis.

Leivanädala idee sai alguse Halliste kiriku perepäeval kaksteist aastat tagasi. Ideest kasvas välja Eesti Leivaliidu, Eesti Pagarite Seltsi, Eesti Veskiomanike Ühenduse, põllumajandusministeeriumi, sotsiaal- ja haridusministeeriumi projekt "Rukkileib meie laual". Esimene üleriigiline leivanädal toimus 14.- 20. septembrini 1998.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles