Kundas tuleb hiiemäe päev

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda hiiemägi.
Kunda hiiemägi. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

11. oktoobril korraldavad Kunda linnavalitsus, Maavalla Koda ja Tartu ülikool Kundas hiiemäe päeva. Hiiesõpru lähemalt ja kaugemalt oodatakse kodust kaasa võetud tõrudega Kundasse, et need ühiselt hiiemäel mulda pista.


Päeva teises osas kõnelevad Tartu ülikooli teadurid Kunda hiiemäe kivikalmetest ning looduslikest pühapaikadest ja nendega seotud tavadest, kõlab rahvamuusika.

Ettevõtmisega soovivad korraldajad kaasa aidata sajandite jooksul räsida saanud pühapaiga loodusliku ilme taastamisele, vaimse kultuuripärandi tugevnemisele ja elukeskkonna paranemisele.

Korraldajad paluvad Kundasse tulijail kodukohast tammetõrud kaasa võtta. Kui tõrud korjatakse pühapaigast, on kohane sel puhul puule vastutasuks and siduda. Anniks sobivad looduslikust kiust lõngad ja paelad, mis seotakse lõdvalt oksa või tüve külge.

Kunda hiiemägi on üks Virumaa võimsamatest pühapaikadest. Enam kui kilomeetripikkusel kõrgendikul asuvaid kivikalmeid hakati rajama juba vähemalt 2500 aastat tagasi. Surnute põletamist ja matmist hiiemäele mäletab ka rahvapärimus. Hiiemäel on toimunud ja toimuvad praegugi maausulised palvused ja seal on käidud end ravimas.

XVIII või XIX sajandil hävitas Kunda mõis hiiemetsa ja hakkas seda põllumajanduslikult kasutama. Nõukogude ajal hävis viiendik hiiemäest kruusa kaevandamisel. Praegu on pühapaiga looduslik kooslus taastumas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles