ETV-s algab uus kultuurisaade «Asja mõte»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Leimus
Ivar Leimus Foto: Ülo Josing / ERR

4. oktoobrist algab ETV-s muuseumi- ja mälukultuuri saatesari «Asja mõte».

Üheksas saates avatakse muuseumide tohutud kogud eri teemade kaudu – kauged kultuurid, kunst, rahvuslik pärand, loodus, tehnika, igapäevaelu, lähiminevik, keskkond ja vaimne kultuuripärand. Nimetatud teemad on vaid valik mälupangast, mida hõlmavad Eestis tegutsevad muuseumid.

Saadetes arutletakse selle üle, kuidas meid ümbritsev säilib, kes teeb valikuid ja kuidas on muuseum ise ajas muutunud. Tutvustatakse ka erakogujate värvikaid kollektsioone. Uus sari on mõeldud kõigile, kes tunnevad huvi meie pärandkultuuri vastu.

Mis on asja mõte, küsib saatejuht Ivar Leimus, Eesti Ajaloomuuseumi teadur.

«Tahaksime muuta seda vana tolmust kujutelma muuseumist kui vana kola hoiupaigast. Muuseumis leidub kõike, muumiast muusani, avastusrõõmu igale maitsele. Ja toredaid inimesi, kes sellest kõigest köitvalt kõnelevad. Kes meie saadet vaatab, veendub ise,» räägib Leimus.

Saate autor Mariann Raisma selgitab sarja valmimise valikute tagamaid: «Väga raske oli teha valikuid, kuna põnevaid teemavaldkondi on muuseumides kümneid, rääkimata huvitavatest esemetest, mida leidub kümneid tuhandeid. Eriti tore oli aga vaadata, kuidas võttemeeskond erinevates paikades reageeris – kuidas vaimustuti nii, nagu oleks tegemist olnud huviliste külaskäiguga muuseumisse või kollektsionääri juurde.»

Filosoofiaprofessor Tõnu Viik veab algavas sarjas teemalõiku «Asja tuum». Ta kutsub igasse saatesse kaasvestleja; esimese saate külaline on ajaloolane Marek Tamm.

 Esimene saade alapealkirjaga «Maailma kogumine» jutustab kultuuridest, mis on jõudnud siinsete muuseumide kollektsioonidesse. Kõneldakse ka muuseumitraditsiooni algusest Eestis.

 Saate režissöör on Aile Ellmann, toimetaja Katrin Seppel ja produtsent Ene-Maris Tali.

 «Asja mõte» ETV-s pühapäeviti kell 15 alates 4. oktoobrist. Järelvaadatav: www.etv.ee/arhiiv.

 Saatesari valmib muuseumiaasta raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles