Itaaliast leiti «ükssarvik»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaaliast leiti «ükssarvik»
Itaaliast leiti «ükssarvik» Foto: AP / Scanpix

Itaaliast Prato looduskaitsealalt leiti ühe sarvega metskits, kes sai hüüdnimeks «Unicorn» (ükssarvik).

Teadlaste sõnul on siin mängus looduse vingerpuss, kirjutab STT.

«Nagu muinasjutt oleks tõeks saanud. Ükssarvik on muinasjutuline, hobuse- või hirvetaoline, laubal kasvava sarvega olend. Ka see kits meenutab seda olendit,» lausus looduskaitseala juht Gilberto Tozzi.

«Ükssarvik» nimeks saanud metskitsel kasvab peas ka ainult üks sarv, samas kui temaga samal ajal sündinud teisel kitsel on tavapärased kaks sarve.

«Tegemist võib olla geneetilise mutatsiooniga. See on siiski esimene kord, mil meie looduskaitsealal on ühe sarvega metskits. Just sellised mutatsioonid võivad igivana ükssarve legendi põhjustajad olla,» nentis itaallane.

Gilberto Tozzi lisas, et ühe sarvega metskitsed ei ole teadusele tundmatud, kuid «Unicorni» puhul teeb ta eriliseks just see, et sarv asub keset tema pead.

Ükssarvikud esinevad muinas-Mesopotaamia,-Hiina ja -India kunstis ning müütides. Ükssarvikut peetakse ka puhtuse ja karskuse sümboliks.

Rooma loodusteadlane Plinius Vanem nimetas ükssarvikut kuuldud kirjelduste põhjal «väga raevukaks olendiks, kes sarnaneb keha poolest hobusega. Olendil on hirve pea, elevandi jalad, metskuldi saba, sügav möirgav hääl ja keset laupa üksainus must sarv, kaks küünart (90 sentimeetrit) pikk».

Tänapäeval on ükssarvik saanud tuntuks «Harry Potteri» raamatutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles