Kas proua Evelin Ilves põeb moodsa aja edukate naiste haigust?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves
Evelin Ilves Foto: Pm

Läinud nädalal algatas doktorandist presidendiproua Evelin Ilves ägeda kampaania transrasvhappeid sisaldavate maiustuste vastu. Nimeliselt said eriti pihta Kalevi maiused.

Elu24.ee murelik lugeja küsis, ega tänapäeva prouad ei põe järsku peent uuema aja edukate naiste haigust nimega orthorexia nervosa ning tegi ettepaneku käsitleda teemat kindlasti ka Kanal2 populaarses saates «Foobia».

Kas hull kinnisidee tervislikust toitumisest võib tõepoolest olla psüühiline häire ja kuuluda foobiate kategooriasse? Psühholoogide arvates võib.

Nimelt on orthorexia või orthorexia nervosa psühholoog Steven Bratmani hinnangul söömishäire, mida iseloomustab ülemäärane keskendumine tervisliku toidu söömisele.

Orthorexia all kannatav inimene võib paaniliselt vältida teatud toiduaineid, mis sisaldavad näiteks rasvu, säilitus- ja loomseid saaduseid või muid koostisaineid, mis on liigitatud ebatervislike toiduainete kategooriasse. 

Halvimal juhul võib kuulsa professori arvates tervisliku toitumise fanaatilisi järgijaid tabada alatoitumine, anoreksia ning äärmuslikul juhul isegi nälga suremine.  

Mida arvad Sina, kas doktorant Ilvese puhul oli tegu läbimõtlematu kampaaniaga või viimasel ajal paljude naiste seas leviva murettekitava foobiaga tervislikust toitumisest?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles