Hispaania ja Itaalia soovivad Vahemeremaade toiduvaliku kandmist UNESCO maailmapärandi nimistusse.
Vahemere menüü võib jõuda UNESCO maailmapärandi nimistusse
Nende kahe riigi ettepanekut esitleti eile Hispaania parlamendile, edastab AFP.
Vahemeremaade menüüs on esikohal värsked puu- ja juurviljad, samas liha- ja piimatooteid kasutatakse võrdlemisi vähe.
Traditsioonilise Itaalia ja Hispaania roa tegemisel kasutatakse puu-, juur- ja kaunvilju, pähkleid, kala ja oliivõli.
Mitmed teaduslikud uuringud kinnitavad, et selline menüü on tervisele ülimalt kasulik.
Ka Prantsusmaa teatas selle aasta alguses, et soovib oma kuulsa kokakunsti kanda maailmapärandi hulka.
UNESCO maailmapärandi nimistu (inglise keeles World Heritage List) on nimekiri maailma kultuuri- ja loodusobjektidest, mille UNESCO Maailmapärandi komitee on leidnud olevat kogu inimkonna kultuuri- ja looduspärandi seisukohalt äärmiselt olulised.
Maailmapärandi nimekirja koostamine sai alguse Ülemaailmse kultuuri- ja looduspärandi kaitse konventsioonist, mis võeti vastu UNESCO peakonverentsil Pariisis 16. novembril 1972.
Maailmapärandi nimistusse kuulub 2007. aasta juuli seisuga 851 objekti, neist 660 kultuuripärandina, 166 looduspärandina ja 25 segapärandina.