Ugala kutsub teatrisõpru kohvikusse maiustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Konovalov
Peeter Konovalov Foto: Ugala

Peale etenduste andmise on Ugala võtnud uue hooaja plaani avada iga kuu viimasel laupäeval huvilistele teatrikohviku uksed.


Kohvikuõhtutel pakuvad teatritegijad oma lemmikretseptide järgi valmistatud hõrgutisi ning midagi ka hingele ja vaimule.

Kohvikumuusika on Viljandi muusikutelt ning kindlasti saavad külalised üht-teist uut teada ka Viljandi ja Ugala kohta. Menüü ja programm on iga kord uued.

Esimene kohvikuõhtu oli möödunud laupäeval, mil sai mekkida näitleja Carita Vaikjärve valmistatud kooke ning Peeter Konovalovi keedetud tomatisuppi.

Ugala teatrikohviku suvikõrvitsakook
30-le (kolm lahtikäivat vormi)

Tainas
1,2 kg väikseid suvikõrvitsaid
9 muna
9 dl suhkrut
7,5 dl õli
18 dl jahu
1,5 tl. küpsetuspulbrit
6 tl. soodat
1,5 tl. soola
6 tl. vanillsuhkrut
150 g hakitud kreeka pähkleid

Kreem
600 g maitsestamata toorjuustu
300 g võid
6 dl tuhksuhkrut
Kaunistuseks kreeka pähkleid

30-le koogi valmistamiseks varu terve päev.

Riivi suvikõrvits peene riiviga ja jäta oma järge ootama. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks ning ootama jäävad nemadki. Nüüd pigista suvikõrvitsast õrnalt muist vedelikku välja ja sega õliga. Sega ka jahu, küpsetuspulber, sooda, sool, vanillsuhkur ja hakitud pähklid. Kui jahusegu valmis, on aeg see kõrvitsamassi kaissu segada. Viimasena lisa ootamisest väsinud munavaht.

Kui kõik ained on sõbralikult taignaks saanud, vala see kolme kokkulaenatud ning küpsetuspaberiga vooderdatud 26-sentimeetrisesse lahtikäivasse koogivormi ja lükka 190-kraadisesse ahju umbes 40 minutiks küpsema.

Kuni kook küpseb, võid teha midagi toredat. Kui 40 minutit on möödas ja kook jahtuma tõstetud, valmista kattekreem. Selleks sega toorjuust, pehme või ja tuhksuhkur ühtlaseks massiks. Kui tundub liiga magus, sega maitse järgi hulka sidrunimahla.

Määri jahtunud koogile ja kaunista pähklitega.

Ugala teatrikohviku peedikook 30-le

Tainas
450 g toorest punapeeti
6 dl õli
750 g fariinsuhkrut
9 muna
1,5 dl piima
300 g röstitud sarapuupähkleid (Selveris müüakse lahtiselt)
9 dl jahu
6 tl. küpsetuspulbrit
1,5 tl. kaneeli
1,5 tl. ingveripulbrit

Kate
300 g pehmet võid
360 tuhksuhkrut
3 tl. vanillsuhkrut
1200 g kohupiimapastat
750 g mascarponet (masu ajal toorjuustu)
1,5 sidruni mahl
6 tl peedivedelikku

Esmalt loe retsept otsast lõpuni läbi, et otsustada tööde järjekord.

Pane põll ette ja riivi kooritud peedid peene riiviga. Ole ettevaatlik, et peet pritsides rõivastele plekke ei teeks. Tõsta kolm teelusikatäit peeti väikesesse kaussi ja vala peale sorts keeva vett, umbes 6 teelusika jagu. Peedivedelikku kasuta kohupiimakattele roosa värvi andmiseks.

Nüüd võta suurem kauss ning vala sinna õli ja fariinsuhkur. Sega.

Lisa ilusasti riivitud peet, õrnalt valgetest eraldatud munakollased, piim, röstitud ja hakitud pähklid ning küpsetuspulbri, kaneeli ja ingveriga segatud jahu. Vahusta munavalged kohevaks vahuks ja sega kõige lõpuks õrnalt taignamassile hulka.

Nüüd vooderda kolme 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga ja pintselda õliga. Vala tainas vormidesse. Küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit.

Nüüd on sul vaba aeg, kuni koogid tahavad ahjust välja võtta.

Jahuta koogi põhi ja lõika kaheks kettaks. Jahuta veel ja veel ja veel...

Katte valmistamiseks vahusta toasoe või ja tuhksuhkur, lisa vanillsuhkur, kohupiimapasta ja mascarpone (toorjuust). Kõige lõpuks sega hulka sidrunimahl ja nõrutatud peedivedelik. Määri kolmandik kreemi põhjadele (pea meeles: sul on kolm kooki). Tõsta teised põhjad peale ja suru kergelt kokku. Kata koogid ka pealt ja külgedelt kreemiga. Ära koonerda. Hoia serveerimiseni külmikus, soovitavalt vähemalt kolm tundi, et maitsed jõuaksid ühtlustuda.

Ugala teatrikohviku tomatisupp 60-le

7 kg sibulat
0,5 kg küüslauku
8 kg värsket kooritud tomatit
1,5 l õli
3 kg tomatipastat
10 l köögiviljapuljongit
4 pudelit valget veini
Maitse järgi rosmariini, tüümiani, suhkrut, sidrunikoort, soola, pipart
Garneeringuks riivitud parmesani juustu ja värsket basiilikut

Koosta supisööjate nimekiri.

Leia või laena ülisuur supipott.

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta kastrulis õli ning hauta sibul ja küüslauk selles klaasjaks. Lisa värsked ürdid - rosmariin ja tüümian.

Koori tomatid ja tükelda.
Lisa tomatipasta ja tomatid. Vala juurde valge vein ja köögiviljapuljong. Keeda pidevalt segades.

Püreeri saumikseriga.

Maitsesta tomatisupp riivitud sidrunikoore, soola ja pipraga. Puista peale riivitud juust, garneeri basiilikulehega ning serveeri kukli või röstitud saiaviiluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles