Piimhappebakterid aitavad õietolmuallergia puhul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergikud.
Allergikud. Foto: SCANPIX

Suurbritannia toiduainete uurimise instituudi (Institute of Food Reserach) teadlased leidsid, et piimhappebakterid aitavad õietolmuallergia all kannatajaid.

Uurimuses osalenud õietolmuallergia all kannatajad jõid viie kuu jooksul piima, kuhu oli lisatud elavaid Lactobacillus casei baktereid, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kontrollgrupp sai piima au naturel.

Katealustel mõõdeti vere immuunglobuliini E tüüpi antikehade (IgE) määra enne õietolmu sessiooni algust, selle ajal ja pärast seda.

Normaalselt domineerivad immuunsüsteemis antikehade näol immuunoglobuliinid A, M ja G (IgA, IgM, IgG), mis võitlevad haigusttekitavate viiruste ja mikroobidega. Allergia tekkimises võtmerolli omavaid immuunoglobuliin E-sid (IgE) esineb vähemal hulgal.

IgE on antikehana toimiv proteiin, mis tekib veres vähe kahju tekitavate võõrainete, nagu näiteks õietolmu tõttu.

Piimhappebaktereid sisse joonud katsealustel oli veres õietolmusessiooni kõrgpunktis ja selle lõppedes märkimisväärselt vähem IgE-d.

Mitte mingisugust erinevust aga ei märgatud kahe grupi vahel enne õietolmusessiooni algust.

IgE käivitab limaskestades histamiini eritumise ja histamiini tõttu tekivad allergianähud nagu tursumine, aevastamine, vesised silmad ja sügelemine.

«Piimhappebakterid mõjutasid organismi immuunsüsteemi selliselt, et õietolm ei kutsunud enam esile allergilise nähte ja organismi reageering õietolmule normaliseerus,» selgitas uuriimisgrupi liige Kamal Ivory.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles