Paleontoloogid: Antarktikas elas kunagi kassisuurune roomaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktikas elas kunagi kassi suurune roomaja
Antarktikas elas kunagi kassi suurune roomaja Foto: AFP / Scanpix

Paleontoloogide kinnitusel elas kunagi praeguse Antarktika aladel kassi suurune roomaja.

Teadlased said selle looma kohta andmeid Antarktikas asuvaid 400 miljoni aasta vanuseid kivimeid uurides, leides sellest nimetatud looma urge, edastab LiveScience.

«Saime kindla tõendusmaterjali, et need urud on ehitanud eelajalooline maismaaloom, mitte mõni vee-elanik,» lausus uuringut juhtinud Washingtoni ülikooli paleontoloog Christian Sidor.

Teadlase kinnitusel oli 245 miljonit aastat tagasi praeguse Antarktika ala kliima palju soojem ning seal oli mitu jõgede üleujutusi, mille tagajärjel hävinesid urge kaevanud loomade eluasemed.

«Loomafossiile me neist urgudest siiski ei leidnud. See tähendab seda, et need loomad võisid põgenema pääseda,» lisas uuringus osalenud paleontoloog Molly Miller.

Ta lisas, et kui vesi taganes, siis urus olnud liiv kõvastus. Suurim kõvastunud urg oli 35 sentimeetrit pikk, 16 sentimeetrit lai ja üheksa sentimeetrit sügav. See triiase ajastust pärit urg leiti Wahli liustiku kivimitest.

Kokkku leiti neid urge üheksa.

«Meie leid on tõendusmaterjal selle kohta, et neljajalgsed selgroogsed elasid Antarktikas seniarvatust varem,» nentisid uurijad.

Teadlaste sõnul võisid need loomad olla kassisuurused roomajad, kes kandsid nime Thrinaxodon liorhinus. Nende fossiile on leitud Lõuna-Aafrikast.

«Need olid imetajatesarnased roomajad, neil oli nii imetajate kui ka roomajate jooni. Kuid Thrinaxodon liorhinus meenutas oma välimuselt rohkem imetajat - kassi. Tänapäeva imetajad on nende imetajate-roomajate kauged sugulased,» selgitas uuringu juht Christian Sidor.

Ta lisas, et urud kaevanud loom ilmus triiase ajastul, samas kui esimesed õiged imetajad ilmusid hilistriiases ja varajasel juura ajastul.

Teadlased võrdlesid Antarktikast leitud eelajaloolise imetaja-roomaja urge Lõuna-Aafrikast leitud samalaadsete urgudega ning leidsid sarnasusi.

Nii Antarktika kui ka Lõuna-Aafrika olid triiase ajastul osa suurest Pangea superkontinendist ning mõlemal alal elasid üsna ühesugused loomad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles