Akadeemia hakkab täna pihta

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored solistid  Kaisa Lillepuu (vasakul)ja Miina Sepling keskuses proovi tegemas. Sügisakadeemiasse tarkust saama oodatakse neid jõulude paiku
Noored solistid Kaisa Lillepuu (vasakul)ja Miina Sepling keskuses proovi tegemas. Sügisakadeemiasse tarkust saama oodatakse neid jõulude paiku Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu noorte vabaajakeskus koostöös IS Music Teamiga alustab „loenguid" sügisakadeemias. Esimene neist algab laupäeval, 26. septembril kell üks päeval, vältab paar tundi ja on mõeldud kitarrimänguhuvilistele.

Kuu pärast ehk oktoobri viimasel laupäeval ootab vabaajakeskus neid, kellel kirg hoida käes basskitarri, novembri viimne laupäev plaanitakse trummimängijatele ning jõulude ajal pannakse akadeemiale punkt vokalistide kokkusaamisega.

Kui akadeemia mõiste seostub kõrgharidusega ja seal omandatud tarkuste taset tõestava kõvakaanelise diplomiga, siis sügisakadeemia, nagu ehk võiks arvata, kedagi kitarristiks, trummariks, lauljaks ei koolita. Ehkki õppejõudude hulgas on Olle Nõmm ja Lauri Uus - mehed, kelle nimed ütlevad asjatundjatele palju.

Sügisakademia erialase koolitusega ei tegele, küll on ta ellu kutsutud selleks, et anda huvilistele ülevaade instrumentidest, millel musitseerides on neil oma talenti kõige etem realiseerida. Eks ole lauljailgi hulk abivahendeid, mis õigel kasutamisel aitavad hääle kogu ilul kõlama pääseda.

„Noortel on akadeemias hea võimalus proovida kvaliteetseid pille, tutvuda efektiblokkidega, võimenditega," nentis Toomas F Aru, noortekeskuse kuraator. „Et kõik need asjad on väga kallid, peaks neid ostes teadma, millest lähtuda: me pole nii rikkad, et osta odavaid vidinaid."

Keskuse kuraatori idee kohaselt on pillimänguhuvilisel eriti nutikas rääkida üritusele kaasa tulema vanemad: nagunii on ema-isa need, kes lapse ostu rahastavad. Liiati võivad akadeemia loengule tulla kõik, sissepääs sinna on prii.

Peale pillivaliku nõustamise ja edukaks musitseerimiseks tarviliku instrumentaariumi tutvustamise on kokkusaamistel veel üks eesmärk: anda juhiseid, kuidas olemasolevat helitehnikat kõige otstarbekamalt kasutada, et see annaks maksimaalse tulemuse.

Paljudel on ehk meeles anekdoot vahvast linna käima tulnud põhjamaalasest, kes oli võõrastemaja toas telefoni kõrval nälga suremas, sest ta ei osanud helistada ja endale süüa tellida.

„Tulla tasub ka päris algajatel, sest kusagilt peab ju alustama," julgustas Aru kõiki huvilisi laupäeval majja Noorte väljak 2 sisse astuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles