Venemaalt Soome põgenenud koera ähvardab mürgisüst

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spanjel. Illustratiivne foto.
Spanjel. Illustratiivne foto. Foto: Margus Ansu

Segastel asjaoludel Venemaalt Soome sattunud spanjeli võidakse magama panna, kui tema omanik varsti välja ei ilmu; koeralugu äratab poleemikat Vene ja Soome ajakirjanduses.


Kui veel selle nädala jooksul venelasest koeraomanikku ei leita, tuleb Soome seaduste järgi ebaseaduslik piiriületaja magama panna, kirjutab Iltasanomat. Surmaotsuse taga seisab asjaolu, et keegi ei tea, kas spanjeliplika on marutaudi vastu vaktsineeritud.

Armsa koerakese saatus puhub kirgi lõkkele nii Soomes kui Venemaal.

«Bürokratismi juhmus äratab õudu,» kirjutab kommentaator Meks Komsomolskaja Pravda veebilehel. «Kas siis rikkas ja humaanses Soomes ei leidu paari eurot, et vaene loomake viispäraselt ära vaktsineerida. Häbenege, pseudohumanistid!» valab õli tulle Dmitri Gazeta.Spb-s.

Soome seaduse järgi peab piiritsoonist leitud koera tagastama tema õigele omanikule. Kui omanikku ei leita, tuleb loom magama panna. Selleks, et koer uuesti vaktsineerida ja talle Soomes elamisluba anda, peaks maa- ja metsamajandusministeerium seaduse üle vaatama.

Praegu on kõnealune loomake Salla loomade turvakodus Maija Ahola hoole all. Maija on paari nädala jooksul jooksikusse sügavalt kiindunud ja andnud talle uue nime: Russki. Nimi tuli selle tõttu, et koer allub meelsasti venekeelsetele käsklustele.

«Igavesti sotsiaalne ja muhe koerake,» kiidab Maija. «Loodetavasti see venelasest omanik ikka üles leitakse lõpuks, või siis lähen mina peitu, kui siis mürgisüstiga tullakse.»

Ahola ei saa hästi aru, kuidas ilmselgelt hästi hoolitsetud koerake võiks olla marutõbine. Ta ise hoolitseb Russki eest nagu oma pereliikme eest, ainult igaks juhuks hoitakse spanjelit teistest koertest lahus.

«Soomlased käivad ju vene poole peal oma autosid tankimas ja puutuvad seal kohalike koertega kokku, aga neid ei panda karantiini. Või siis tuleb vene karu siia lambaaedikusse ja neid lambaidki ei panda pooleks aastaks järelevalve alla,» imestab Maija Soome seaduste üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles