Lõõgastunud Norra lehmad annavad rohkem piima

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vajangul kukkus raske lume tõttu sisse laudakatus, mis lõpetas ühe looma elu. Foto on illustreeriv.
Vajangul kukkus raske lume tõttu sisse laudakatus, mis lõpetas ühe looma elu. Foto on illustreeriv. Foto: AFP / Scanpix

Norras lehmade pidamise reeglites sisse viidud muudatused, mis nõuavad, et loomad pehmetel kummimadratsitel pikutada saaksid, on toonud kaasa piimatoodangu suurenemise.

Samuti tekib sellistes tingimustes elavatel lehmadel vähem udarainfektsioone, kirjutab Reuters.

Alates 2004. aastast on Norras hakatud järk-järgult liikuma selle suunas, et kõik lehmad saaksid lautades senisest rohkem liikumisruumi ning pehmema küljealuse. Tegu on esimese riigiga maailmas, kus piimakarja pidamise tingimusi nii loomasõbralikuks üritatakse muuta.

«Nad veedavad umbes poole päevast lamades, see on nende jaoks loomulik,» rääkis doktorikraadi omandav Lars Erik Ruud.

«Toodang suureneb viie kuni kuue protsendi võrra,» kinnitas Ruud. Tema hinnangul suurendavad lõõgastumisvõimalusi pakkuvad elutingimused lehmade udarat läbiva vere hulka, see aga omakorda soodustab piima teket.

Lehmasõbralikel eeskirjadel on Ruudi sõnul siiski ka üks suur miinus – nimelt ei kulu kummipinnal elavate lehmade sõrad loomulikul teel, nagu kõval põrandal elavatel sarvekandjatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles