Tiina Tammetalu isikunäitus SEBi galeriis

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Tammetalu.
Tiina Tammetalu. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kolmapäevast, 16. septembrist on Tallinnas SEBi galeriis avatud Tiina Tammetalu personaalnäitus "La Dolce Vita", kus näeb kunstnike maale aastatest 1999-2009.

Tammetalu seekordsed maalid - fragmentaalsed ülestähendused hetkedest, nägudest, vaadetest ja detailidest - on ühendatavad eeskätt läbi autori, kes, reisides eri paigus või olles kodus Eestis, on teatud ladolcevitaliku hoiakuga kogetud hetki ära tundes need oma meeltesse talletanud ja hiljem ateljeevaikuses mõne neist lõuendile tähendanud.

Autori sõnutsi on "La Dolce Vita" väga isiklik. Neile maalidele on ainest andnud autori enese poolt aeg-ajalt viljeldav nautlev, sübaristlik elustiil, kus ainus kehtiv reegel on hedonism.

Lastes end passiivselt õndsa kulgemise lainetel kanda, on meeltesse jäänud hulk katkeid piltidest, lõhnadest, nägudest, maastikest, arhitektuurist - geograafiliselt ja ajaliselt üsna fragmenteeritud ja ühitamatu jada, mis on siiski väga kindlalt ühendatavad läbi autori isiku, kes nende "magusate kogemuste" äratundmishetkil on alati üllatusega märganud end mõtteis kordamas: "La Dolce Vita ...".

Otsides maalinäitusel assotsiatsioone Federico Fellini samanimelise suure filmiga aastast 1960, tuleb märkida, et film "La Dolce Vita" oli Fellini samm neorealismist kunstfilmi maailma. Arvestades Tammetalu fundamentaal-realistlike "Eesti maastike" ja aktimaalide background'i, on see paralleel üsna kõnekas.

Tiina Tammetalu (1961) on vabakutseline kunstnik, kes on näitustel esinenud 1987. aastast. Ta on lõpetanud ERKI maalikunstnikuna ja täiendanud end EKA interdistsiplinaarse kunsti magistriõppes.

Tema maale on Eesti kunstimuuseumi ja kultuurifondi kogudes, Balti galeriis Le Tréportis Prantsusmaal ning paljudes erakogudes.

Näitus jääb avatuks 31. oktoobrini

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles