Merca: sõpru ei kepita mitte mingil moel, ka ajudesse mitte!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merca ehk Merle Jääger
Merca ehk Merle Jääger Foto: Scanpix/Presshouse
Online-küsimustele vastas täna tuntud näitlejanna, poetess, punkar, munadega naine ja just hiljuti teraapilise raamatuga «Mees» maha saanud Merca aka Merle Jääger.

Kas oled mõelnud poseerida Playboys ning millal see juhtuda võiks?

Erootikaajakirjas poseerimise kogemus on mul täiesti olemas. Aasta oli vist 1993, ajakiri «Sexer» ja minu partneriks tolleaegne hittlaulja Onu Bella. Mida pakuks mulle Playboy... rohkem raha?

Kelle poolt kavatsed valimistel hääletada?

IRLi. Või hoopis äkki Roheliste? Tahaks neid viimaseid volikokku saada – pilt läheks ilmselt huvitavamaks.

Kas näitlemine Kelgukoertes oli teie jaoks huvitav uus kogemus või lihtsalt üks tavaline näitlemine teiste sadade seas?

Igatahes huvitav! Kaamera ees töötamisel on täiesti teine spetsiifika.

Kas pooldad kanepi dekriminaliseerimist või legaliseerimist? Miks?

Ei soovita kellelegi suitsetada kanepit mu vahetus läheduses! Olen sellele allergiline.

Mis on Sinu jaoks sõprus?

Toeksolemine, ärakuulamine. Kuid mis peamine – sõpru ei kepita mitte mingil moel! Ka ajudesse mitte.

Kuidas Teie arvate, kas heaks näitlejaks saamisel on vältimatu vastav akadeemiline haridus?

Kahju see küll ei tee. Annab nn käsitööoskuse.

Merca, kas Sulle on mõni erakonna tegelane helistanud ja üritanud parteisse ära semmida?

Olen pikalt Isamaaga koostööd teinud, nüüd siis IRLiga. Erakonnakargluses ei ole ma eriti tegija. Kandideerin IRL nimekirjas juba kolmandat korda Tartu volikokku, eelmised korrad olen ka sisse saanud.

Kas Sa kujutad ette, et elad praegu Setumaal, et Tartu ongi nagu Setumaa? Et kas sa usud, et inimesed saavad setu asjale pihta?

Setod on etniliselt ja geneetiliselt muide kõige puhtamad eestlased – nad on rahvakultuuris säilitanud ka need ürgsed kihistused, mis mujal ärkamisaja lainetes välja roogiti.

Kas sibulat armastad?

Jaan Willemit või? Ikka!

Ennusta veidike tulevikku: mida teed ja kuidas elad kümne aasta pärast?

Olen endiselt ilus, tark ja seksikas!

Miks Sa arvad, et võid kõiki vanemaid mehi sõimata lihtsalt sellepärast, et Sul ühe vanamehega lihtsalt ei vedanud?

Miks sa arvad, et neid üks oli?

Tubli pereisa: See meesteteema tõstatamine on väga tänuväärt. Siit Sulle ka küsimus. Kas vastab tõele arvamus, et tegelikult ei soovi ühiskond meeste tunnetest, probleemidest ja argimuredest midagi teada? Et tegelikult peaks tubli mees probleemi ilmnemisel ennast vaikselt ja väärikalt üles pooma? Peaasi, et ei vinguks...

Mina leian, et on lausa kuritegelik tampida väiksele poisile söögi alla ja söögi peale ajudesse lauset: «MEHED ei nuta!». Sestap ei oskagi nad hiljem stressiga hakkama saada ja murduvad pooleks. Lisaks ei õpetata mehi end verbaalselt väljendama, eriti kui tunnetest jutt.

Oled kuskil kirjutanud, et teed ise kreemi (näole, kehale). Kas oleksid nõus avaldama, kuidas saab ise kreemi teha, millistest komponentidest. Mind huvitab küsimus seetõttu, kuna poes müüdavad kreemid on kõik keemiat täis.

Lauren Wukovic - «1001 looduslikku vahendit kodule, ihule, aiale, loomadele». Mingi taolise pealkirjaga raamat! Spikreid otsast otsani täis!

Miks Te läksite vahepeal sõjaväkke? Kas teate veel näitlejaid kellel on selline sõjandushuvi?

Aig oll` sääne. Mehepojad ei tahtnud minu kodumaa kaitsmisega tookord vaeva näha. Tuli ise ametiga tutvust teha. Madis Milling on ülikõva ja tubli kaitseliitlane!

Kas olete elus midagi tegemata jätnud, mida praegu kahetsete?

Mõningaste oluliste dokumentide õigeaegne vormistamine! Aga mis sest enam.

Millise heategevusprogrammiga tahaksite liituda või millist alustada?

Vähihaigete psühholoogilise nõustamisega.

Kuidas suhtud sellesse, et pastorid ronivad üha enam kõikvõimalikele riiklikele aktustele ja paraadidele?

Halvasti. Teisalt peavad nad oma olemasolu kuidagi õigustama. 

Teeme mängult. Oled just andnud Riigikogus EV presidendina ametivande. Mida ütleksid eesti ja seto rahvale?

Teeme Petserisse pealinna!

Kõik eesti tuntumad/tugevamad naisluuletajad on (või on nooruses olnud) omal moel koloriitsed ja «teistmoodi» tüübid. Mis sa arvad, miks? Miks ei kirjuta väärt luuletusi kõpskingades ja kontorikostüümis solaariumipäevituse ja pikendatud ripsmetega näitsik?

Tibil pole aega ja muresid.

Kas see olid Sina, kes lapsepõlves mitu aastat peotantsuga raekoja platsil asunud klubis tegeles? Kas praegu ka vahel peotantsu tantsid?

Jah, olin. Harva. Üldiselt pole eriti mehi, kes oskaksid. Muide, mu tollane tantsupartner oli Linnar Viik, see Tiigrihüppe algataja.

Mis on kõige mürgisem või kõige hullemini ära kamminud aine, mille tarvitamist/proovimist sa lausa kerge piinlikkusega tunnistada julgeksid?

Mingi õudne keemia, mis võtab maha igasuguse värvi, laki jms. Tõsi, tarvitamiseks ei saa seda nimetada – ruum oli halva vendiga. Peavalu ja oksendamine.

Kuidas sa suhtud homodesse?

HÄSTI!

Kas sa astuksid Keskerakonda, kui Edgar lubaks sulle, et Supilinn läheks siis muinsuskaitse alla ja sealne miljöö jääks igaveseks samaks?

Edgar ei teeks mulle iialgi ettepanekut. Ta teaks, et vastus oleks EI. On ka muid, palju sümpaatsemaid viise, kuidas Supilinna kaitsta.

Oled sa vahepeal kahetsenud, et sa noorena nii «hull» elupõletaja olid?

Ei.

Kas sa laseksid endale kunagi näo ringlõikuse teha, kui sul tuttav kirurg selle tasuta teeks ja kas sa tunnistaksid seda ajakirjanduses?

Oh... Ma kardan süstlaid ja kõike sellega seonduvat. Ilmselt jääb ära. Aga tunnistada ikka julgeks!

Mis sa arvad tallinlastest? Oled nende suhtes väga stereotüüpselt häälestatud?

No mida stereotüüpset? Milles vaesed elanikud süüdi on, et neil on selline linnaviletsus? Pooled minu headest sõpradest elavad justnimelt seal.

Mida lahedat ja meeldejäävat Sul veel juhtunud on, nagu tookord, kui sa lasksid piiparile sõnumi panna, et ootan sind Zavoodis, aga too inimene sai hoopis teate: ootan sind su voodis?

Oh, neist lugudest võiks samuti saada mitu köidet.

Kas tõesti saab inimesi ainult palja kehaga tänapäeval teatrisse meelitada? Viimasel ajal nimelt vaid tutiga teatrisse meelitataksegi. Kas viga on Sinu meelest eestlastes või hakkavad teatrid normaalse meelelahutusena ära kaduma?

«Kolhoosis» ei olnud ühtki paljast tutti. Rahvast käis kui murdu.

Merca, ütle ausalt. Kas see on tõsi, et näitlejad on veidi litsakamad, kui tavainimesed? Kui jah, siis miks?

Kindlasti mitte kõik! Loomeinimestel on lihtsalt närvilõpmed avatumad. Nii heas kui halvas osas. Muidu ei saaks luua ju!

Tundub, et sinu elu on päris kirju ja sündmusterohke. Kas kunagi elus/nooruses on olnud selline olukord, et hiljem mõtlesid «Jumal tänatud, et ellu jäin!». Räägi sellest. Oleks põnev teada.

Hääletasin kord masinale, kus kõik olid purjus, kaasa arvatud juht. 120 km/h. Õnneks oli vaja sõita 30 kilomeetrit. Õllekottidega turnimine Pirita kloostri katuseharjale, sest sealt avanes ilus vaade.

Kas armastad alkoholi, on Sul sellega kunagi ka probleeme olnud?

Armastan, aga abielluda ei kavatse!

Kas kõik mehed on sead?

Ei ole. Mõni on tõhk, mõni kõuts, mõni on lojus, mõni madu, mõni on tõuk, mõni raisakotkas, mõni on lihtsalt spermatosaurus.

Tere Merca! Suvel oli sul imetore Grace`i osa «Imearstis» jagada Külliki Saldrega. Kas käisid piilumas ka, kuidas Saldre seda tegi? Kui mugav on rolli jagamine näitleja jaoks?

Aitäh! Läksin Küllikit vaatama üsna lõpus. Kartsin, et muidu võib hakata mind ennast segama. Duublis olla on üsna põnev. Sama teksti peale tulevad hoopis erinevad rollid.

Ma ei saanud täpselt aru - kuidas tunneb end tigu märjal kapsalehel?

Vaata, musike, naisterahvas on nii kokku säätud, et erutusseisundis hakkab tema tupest erituma lima, eksole. Tigude jaoks on lima lausa edasiviiv jõud. Siit see pisike paralleel teo ja vulva vahel. Muide, MÄRJAST kapsalehest ei olnud seal sõnagi, see oli juba sinu fantaasia…

Lp. Merle Jääger, kuidas oled sa suutnud läbi aastate alati iseendaks jääda?

Eks tänu pungipisikule, mis tiirleb mu organismis kui herpes ja lööb vajalikul hetkel välja ning annab mulle märku, kui olen ennast ära kaotamas.

Olen Sinuga nõus, et nooremad kutid on tihtipeale voodis paremad (mitte alati muidugi), aga kas Sa oled minuga nõus, et veel kõige paremad on kenad, arukad ja vabameelsed biseksuaalsed mehed (sest neil puudub heteromeestele omane machosuhtumine ja kompleksid)?

100%! Olen kohanud mõningaid üliempaatilisi heteroid, aga see on suht haruldane liik.

Kuidas Sa neid noori mehi leiad, kes Sinuga magada tahaks?

Vastab noor mees, kes Mercaga viimasel ajal regulaarselt magab: «Lihtsalt.»

Kunagi nägin televiisorist, et hakkate koos Peeter Volkonski ja Jaan Willem Sibulaga mingit naljakat seksietendust tegema. Kas see sai valmis ja kus seda mängitakse?

Loodame sügisel asjaga uuesti tegelema hakata. Vaestel teatriinimestel on masu ajal nii palju tööd, et ära ei jõua teha! Oeh...

Kas on plaanis kunagi ka midagi biograafilist kirjutada, á la Mihkel Raud? Kultuuriloolise maiguga, mõne põnevama ja kirevama eluperioodi või -koha kohta?

Oh, ei tea... Ma ei viitsiks Rauda tegema hakata.

Kuidas Sul luuletamine edeneb? Kes on sinu lemmikumaid luuletajad?

Vahelduva eduga hästi. Lemmikuid on päris palju. Nimekiri läheks pikaks. Üldiselt olen maitselt kõrvuni konservatiivsusemülkas ning leian jätkuvalt et heal luuletusel võiks olla ikka rütm ja riim.

Kunagi lubasid omale klõbinad allapoole vööd teatud kohta panna, kas panid? Lubaduse andsid ajakirjanduse vahendusel, siis küsin ka avalikult?

Pagan, jäi ära, aga aega on ju veel. Võtan teema taas üles.

Nii Merka, mida sa arvad punkarite klubi loomisest, päris oma lipu, oma hümni, kaitsepühaku, maja, seadusliku nõukogu ja eeskirjaga? Ma lasin ka sult küsida seda eelmine aasta aga sa ei vastanud...

Kõlab nagu mingi partei. Kaitsepühak punkaritele... Maiäss! Vaevalt, et Sid Vicious pühakuks kuulutatakse. Lisaks on punk reeglite eiramine - mismoodi see eeskirjadest kinnipidamine käiks?

Kas bravuursus on sinu kaitsemehhanism või oledki sa tegelikult koguaeg selline?

Tegelikult olen ma väga õrn olevus ja kui ma sappi ei sülgaks, käiksin kogu aeg, odad tagumikus ringi. Valus, raisk.

Kas 20-aastase Merle maailm erineb oluliselt praeguse Merca maailmast?

Mitte väga. Sisu on samaks jäänud, kogemusi ja elutarkust on lisandunud, aga uudishimu pole kuhugi kadunud!

Milline autor või milline raamat on Sulle hinge läinud, vapustavat mõju avaldanud, kohutavalt meeldinud?

Neid on tohutult palju. Erinevatest žanritest. Nimekiri läheks pööraselt pikaks. Minu raamatute hoidmiseks on mul praegu eraldi korter. Kindlasti ei ole mu öökapil Rosamunde Pilcheri kirjutisi ja sarnaseid teoseid.

Esitaks Sulle ühe kulunud küsimuse - kui sa ei oleks näitleja, kes siis?

Maailmakuulus moedisainer!

Mis annab Sulle elujõudu, mis paneb Sind jaksama ka hallil ja kurval päeval?

See, et rohi kasvab või lumi sajab. Et mul on palju toredaid sõpru, vahva laps, et mul on huvitav töö ja külmkapis üks õunasiider! Ja mul on uus kuldne vann!
 

Aitäh, Merca!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles