Sügisene filmiränne jõuab Läänemaale

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matsalu rahvusvaheline filmifestival.
Matsalu rahvusvaheline filmifestival. Foto: Festivali kodulehekülg

Kolmapäeval, 16. septembril Lihulas algaval 7. Matsalu rahvusvahelisel loodusfilmide festivalil on teiste riikide kõrval esimest korda esindatud Lõuna-Aafrika, Surinami, Brasiilia, Iraani, Iraagi ja Portugali filmid, festival jõuab oma filmiprogrammiga kolmeks päevaks Haapsallugi.


Festivali pressiesindaja Piret Hallik-Sassi teatel anti festivalile üles 168 filmi 40 riigist. Võistlusprogrammi on valitud 29 filmi, mis võistlevad kahes kategoorias: “Loodus” ja “Inimene ja loodus”. Filme hindab žürii koosseisus Irjaleena Eriksson (Soome), Derek Kilkenny-Blake (Suurbritannia), Rein Kuresoo, Alo Põldmäe ja Peeter Simm. Festivali direktor on Tiit Mesila.



Festivali avaüritus on 16. septembril kell 18 Lihula kultuurimaja suures saalis, festivalilinastused aga algavad juba hommikul kell 12 lastele mõeldud loodushariduse päeva programmiga.



Festivali avafilm on NDRi (Põhja-Saksamaa Televisiooni) rahastatud Venemaa loodust tutvustava filmisarja lõpufilm “Seiklus”, milles sarja tegijad räägivad ja näitavad, kuidas loodusfilmid sünnivad. Eesti loodusfilm on tänavu esindatud ainult Joosep Matjuse filmiga “Vanamees ja põder”.



Festivali ajal toimuvad töötoad: “Eetika loodusfilmis”, mida juhib Riho Västrik, ja “Mets” Tarvo Valkeri eestvedamisel.   



Festivalifilme saab vaadata kahes saalis. Lihula kultuurimaja suures saalis linastub võistlusprogramm ja filmiprogramm “Imeline maailm”, Lihula kunstide maja saalis infoprogramm. Võistlusprogrammi filmid tõlgitakse vaatajatele (peatelefonidesse) eesti keelde, ülejäänud filmid linastuvad originaal- või inglise keeles.



Üks osa festivalist kulgeb Haapsalus. Sealses kultuurikeskuses linastuvad kolmel päeval festivalifilmid. Haapsalus töötab ka noortežürii, kes annab välja oma preemia. Noortežürii peapreemia on Haapsalu sanatoorse internaatkooli õpilaste valmistatud taies “Dinosaurus”.



Juba traditsiooniliselt on festivalil oma osa loodusfotograafial. Üles pannakse kümme loodusfotonäitust kodu- ja välismaistelt autoritelt. Laupäeval, 19. septembril on Lihula ja Penijõe mõisas fototöötoad ja muud fotoüritused.



Lihula kultuurimajas on üleval teeneka filmikunstniku Halja Klaari maalinäitus “Maastikud” ja Haapsalu sanatoorse internaatkooli õpilaste näitus “Dinosaurused”.  



Koos Lääne Eluga üllitatakse festivali ajaleht MAFF, mille kaheksal leheküljel tutvustatakse festivali, osavõtjaid ja filme.



Info festivali kohta, festivaliürituste ja filmilinastuste kavad leiab festivali

kodulehelt

.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles