Naistel on arahnofoobia geenides?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel on arahnofoobia geenides? Fotol Paapua Uus-Guineas elav Tabuina varirata
Naistel on arahnofoobia geenides? Fotol Paapua Uus-Guineas elav Tabuina varirata Foto: Reuters / Scanpix

USA Carnegie Melloni ülikooli psühholoogi sõnul võib naiste haiglaslik ämblikekartus ehk arahnofoobia olla neil geenides.

Teadlase tehtud katse näitas, et naised kardavad ämblikke rohkem kui mehed, kirjutab Sciencedaily.com.

Enamik meessoost katsealustest jäi ämblike suhtes ükskõikseks ning neil ei tekkinud hirmu.

Psühholoog David Rakison tegi katse kümne tüdruku ja kümne poisiga, kelle vanus oli 11 kuud, näidates lastele pilte ämblikest.

Katse seisnes selles, ämbliku pildi kõrvale oli lisatud ka animafilmitegelase nägu, mis ühel juhul oli hirmu tekitav, teisel juhul aga rõõmus.

Rakisoni kinnitusel vaatasid tüdrukud rõõmsa näoga animategelast ja selle kõrval olevat ämblikku kauem kui kurja näoga animategelast ja ämblikku.

Poisid aga vaatasid mõlemat pildikomplekti sama kaua.

Teadlane tegi järelduse, et tüdrukuid võis rõõmus nägu segadusse ajada, kuna nad ootasid koos hirmu tekitava ämblikuga ka hirmsat animanägu.

Psühholoogi arvates on tüdrukutel ja naistel ämblikukartuse taga geneetiline eelsoodumus, poistel ja meestel seda ei ole.

«Eksperiment näitas, et 11-kuustel tüdrukutel, kuid mitte poistel, tekkis seos negatiivse näoilme ja hirmu tekitava stiimuli vahel,» selgitas Rakison.

Teadlase arvates võib selle põhjus olla inimkonna kauges minevikus, küttide-korilaste ajas, mil naised pidid oma lapsi kaitsma väga erinevate hirmuäratavate metsloomade eest. Samas pidid mehed otseselt tegelema hirmuäratavate loomadega ja neid söögiks jahtima.

Psühholoogide kinnitusel kannatab arahnofoobia all umbes kuni kuus protsenti inimestest. Kuid naiste seas on ämblikekartjaid neli korda rohkem kui meeste seas.

Arahnofoobia arvatakse olevat maailmas kõige enam esinev foobia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles