Uuring: mehed kardavad halba abielu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: mehed kardavad halba abielu
Uuring: mehed kardavad halba abielu Foto: SCANPIX

USA sotsioloogi Carl Weismani sõnul kardavad mehed halba abielu.

Weisman uuris 1533 heteroseksuaalset meest, tegemaks kindlaks, miks targad ja edukad mehed eelistavad vallalise staatust abielule, kirjutab Yahoo news.

Uurija jõudis järeldusele, et enamik mehi ei karda abielu, kuid nad kardavad halva abielu lõksu sattumist ning jäävad selle tõttu vallalisteks.

«Mehed kardavad naistest kümme korda enam seda, et nad abielluvad vale inimesega ja nad satuvad halba abiellu,» lisas Weisman.

Uurija jätkas, et ühiskonnas on abielulahutuste arv pidevalt kasvanud.

«Kogu aeg on abielulahutuste arv kasvanud. Inimesed arvavad, et kui ei abielluta, siis on midagi valesti ja siis abiellutakse uisa-päisa. Mõned on aga veendunud, et abielluma ei peagi, kuid need isikud satuvad tavaliselt ühiskonna surve alla,» selgitas uurija.

Weisman leidis, et ka rahalised küsimused, nii positiivsed kui ka negatiivsed, mängisid suurt rolli meeste eelistuses vallaliseks jääda.

«Need mehed, kes teenivad alla keskmised, sõnasid, et neil pole naisele midagi pakkuda. Nad kannatasid ka madala enesehinnangu all ja ei käinud kohtingutel,» selgitas sotsioloog.

Ta jätkas, et need, kes on jõukad ja hästi kindlustatud, kardavad, et halb abielu ja sellega vältimatult saabuv lahutus nad laostab.

Weismani kinnitusel lükkas ta uuring ümber levinud müüdi, et edukad vallalised mehed on õnnetud.

«Paljud on leidnud, et vallalisena on nad õnnelikumad kui siis, kui nad oleks abielus. Neil on karjäär, ambitsioonid, sõbrad ja hobid. Nad ei muretse ühiskonna poolt nõutud abielu puudumise pärast,» selgitas Weisman.

Weismani sõnul sai ta idee selleks uuringuks enda elust. Ta elas palju aastaid oma elukaaslasega õnnetult koos, kuid pärast uuringut ta lõpetas teda mitte rahuldanud suhte lihtsalt ära.

Weisman avaldas oma uuringu kokkuvõttena raamatu «So Why Have You Never Been Married? - Ten Insights into Why He Hasn't Wed».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles