“Ürgmees” Jan Uuspõld naaseb lavale

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etendus "Ürgmees" tänavu suvel Pärnu Vallikäärus.
Etendus "Ürgmees" tänavu suvel Pärnu Vallikäärus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Septembri lõpust oktoobri lõpuni mängitakse Tartus ja Tallinnas veel 12 korral Monoteatri etendust "Ürgmees", mille ainsaks osatäitjaks on Jan Uuspõld.


"Ürgmees" on Ameerika näitekirjaniku Rob Beckeri kirjutatud ühe-mehe etendus, mis toob välja, et igas mehes on peidus tundeline ja hooliv ürgmees. "Ürgmehe" näol on tegemist humoorika ja teravmeelse etendusega, mis räägib meeste ja naiste vahelistest suhetest, võrdleb naisi ja mehi ning toob esile juba ürgajaL kujunenud instinktid.

Ligi kaks tundi kestev näidend seletab, kuidas on naiste ja meeste erinevus loonud eri maailmapildid, kultuuri ja isegi keele ning mis moel põhjustavad need erinevused arusaamatusi ja teineteise mittemõistmist tänapäeval.
Peaosalise Jan Uuspõllu sõnade järgi elab igas mehes ürgmees.

"Arvatakse, et meestel on tundeid vähem kui naistel, aga tegelikult see nii pole," arvas Uuspõld. "Mehed on tundelised, kohusetundlikud ja neil on instinkt hoida oma peret ning lähedasi."

Etendus lükkab ümber laialtlevinud arvamuse, et kõik mehed on mühakad, ja õigustab mõlemat sugupoolt. Muuhulgas saab etenduses üsna palju meeste ja naiste kohta teada.

Tänavu suvel nägi etendust "Ürgmees" Eesti vabaõhulavadel, kui koos Jan Uuspõlluga tuuritasid Tanel Padar & The Sun.

Sügisel mängitakse "Ürgmeest" 28. septembril ja 19. oktoobril Tallinna Vene teatris ning 20., 21., 27., ja 28. oktoobril Tallinna Vene kultuurikeskuses.
Tartus etendub "Ürgmees" 5., 11., 13., 15., 18. ja 31. oktoobril Vanemuise väikses majas.

Etenduse piletid on saadaval Piletilevi müügikohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles