Industriaalroki lipulaev Pedigree esitleb uut albumit

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pedigree uue albumi materjali kuuleb sel reedel Tallinnas ja tuleval reedel Tartus.
Pedigree uue albumi materjali kuuleb sel reedel Tallinnas ja tuleval reedel Tartus. Foto: Heikki Leis

Tänavu 15 aasta juubelit tähistanud Eesti industriaalroki absoluutsesse tippu kuuluv ansambel Pedigree avaldab reedel oma seitsmenda albumi "Skeletal", mis olevat bändi läbi aegade parim.

"Uus album on kõige ootamatum," lubas Pedigree solist Holden "Bonne" Laamann. ""Skeletal" on kindlasti meie kõige pikem, põnevam, julgem ja parim plaat. Võrreldes varasemate albumitega, on suur muutus see, et oleme salvestanud selle kolme aasta jooksul oma stuudios, tänu sellele on rohkem eksperimenteerimist, kuid teisest küljest on plaat abstraktsem ja spontaansem."

Ülimalt progressiivne bänd

Laamanni teatel leidub Pedigree uuel plaadil palju trummipartiisid. Väärib märkimist, et kui bändi varasem looming on olnud peamiselt Laamanni ja kitarrist Taavi Aaviku looming, on "Skeletali" tootmisele kõvasti kaasa aidanud bändi ülejäänud liikmed, bassimängija Margo Rindemaa ja trummar Jaagup Tormis.

"Nimetaksin Pedigreed progressiivseks bändiks," jätkas Laamann. "Oleme arenenud koos tehnoloogiaga ja meil on olnud palju koosseisuvahetusi, mis on olnud valutud ja pigem kasulikud. Pedigree on alati olnud väga avatud bänd.
Võtame avasüli vastu inimesi ja ideid, mis meile parasjagu head tunduvad. Ja kui on tunne, et verevahetust on vaja, teeme seda."

Kuigi Pedigree esimene koosseis tuli kokku juba 1993. aastal, hakkas bänd tõsiselt tegutsema aasta hiljem, kui avaldati täispikk album "Mindclouds", mida peetakse esimeseks Balti riikides avaldatud industriaalplaadiks.

Rohkete koosseisuvahetuste järel saabus bändi lõplik läbimurre alles 2005. aastal ilmunud albumiga "Growing Apart".

Album valiti mitmes Eesti meediaväljaandes nädala plaadiks ja see leidis sooja vastuvõtu välismaal. Sama aasta lõpus liitusid bändiga Rindemaa ja 2006. aasta alguses Tormis.

Aavik tegutseb Pedigrees juba 1997. aastast koos bändi ühe looja Laamanniga. See nelik on tegutsenud tänapäevani.

Pedigree ajaloo üks tipphetki saabuski 2006. aastal, kui nad soojendasid Tallinna lauluväljakul 80 000 inimese ees legendaarset Metallicat.

Peale selle on bänd esinenud veel koos niisuguste maailmanimedega nagu Fear Factory, Dälek, Napalm Death, Rotten Sound ja Massive Attack.

2007. aasta sügisel ilmus Pedigree albumi "Growing Aparti" remikside album "Ghosts and Corpses", kus esitavad oma versioone bändi loomingust muuhulgas Dälek, Aprox, Teletubgnosis ja God is an Astronaut.

"Oleme selles mõttes õnnelik bänd, et meil on olnud võimalus esineda niisuguste suurnimedega ja just nendega, kes on meie endi lemmikud," lausus Laamann. "Välisreise on meil tõesti palju olnud ja need kõik on alati olnud väga lõbusad, sest meil on fantastiline bänd ja meeskond. Väga meeldejääv oli viimane reis Venemaale Karjalasse festivalile "Vozduh". Tõeline rännak ajas tagasi nõukogude aega, aga heas mõttes. Ja ükskord Saksamaalt tagasi sõites läksime Jaagupiga nii ägedalt vaidlema, et asi lõppes füüsilise kokkupõrkega. Hiljem on see meile kõigile nalja pakkunud."

Plaadiesitlusel live experience

Pedigree esitleb oma värsket kauamängivat "Skeletal" sel reedel Tallinnas Rock Café's ja tuleval reedel, 18. septembril Tartus klubis PlinkPlonk. Kahjuks jääb seekord Pärnu vahele. Laamann ei välistanud siiski, et Pedigreed näeb sel sügisel ka Pärnus. 

Nii Tallinnas kui Tartus lööb kontserdil kaasa Tallinn Daggers. Tallinnas on külaliseks veel ToeTag ja Tartus Talbot.

"Nii Tallinnas kui Tartus pakume publikule vana head Pedigree live experience'i," lubas Laamann. "Enamik lugusid tulevad esitusele "Skeletali" pealt, sekka mõni vanad hitt. Show täis elektrit ja emotsiooni. Samuti oleme endale külalisteks kutsunud Eesti parimad artistid. Ja muidugi on võimalus spetsiaalhinnaga soetada uus album ja T-särk."

Ajakirjanduses on Pedigreed korduvalt nimetatud Eesti parimaks lavabändiks. Pedigree kontserdid on värvikas segu nende endi loodud kunstilistest katsetustest, rõhuvast industrial-metal'ist, elektroonilistest liialdustest, kõrgenergeetilisest väärkohtlemisest ja hallutsinogeensetest kuvanditest.

Ansambli muusika on mitmekülgne, jõuline, tume ja sügav, ühest küljest kummitav ja sulandav, teisest küljest aga puhas, raevukas ja revolutsiooniline jalaga-makku-industriaal-mürarünnak, mis on ühtemoodi tõhus nii tantsupõrandal kui moshpit'is.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles