Pikemat kasvu inimesed on õnnelikumad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikemat kasvu inimesed on õnnelikumad kui lühemakasvulised?
Pikemat kasvu inimesed on õnnelikumad kui lühemakasvulised? Foto: Reuters / Scanpix

USA Princetoni ülikooli psühholoogide sõnul on pikemat kasvu inimesed õnnelikumad ja oma eluga rohkem rahul kui lühemakasvulised.

Teadlased intervjueerisid uuringu tarbeks 450 000 erinevat kasvu inimest, kirjutab stuff.co.nz.

Vabatahtlikel paluti asetada end pikkuse skaalal sinna, kuhu nad arvavad end kuuluvat ning siis küsiti, mis tundeid nende pikkus neis tekitab.

Tulemused näitasid, et pikemat kasvu inimesed olid oma pikkuse üle rõõmsad ja ka nende ellusuhtumine oli positiivsem kui lühemat kasvu inimestel.

Ka tundsid pikemat kasvu inimesed vähem negatiivseid emotsioone nagu viha, kurbus ja valu. Eriti kehtis see pikakasvuliste naiste puhul.

Mehed, kellel oli palju negatiivseid emotsioone ja kes kirjeldasid oma elu nagu põrgut, olid meeste keskmisest kasvust vähemalt kaks sentimeetrit lühemad.

Sama täheldati lühikest kasvu naiste puhul, kes olid naiste keskmisest kasvust 1,3 sentimeetrit lühemad.

Ka leiti kasvu ja haridustaseme vahel seos.  

Keskkooli mitte lõpetanud meeste kasv oli keskmisest meeste kasvust 1, 27 sentimeetrit lühem. Võrreldes kõrghariduse saanud meeste  keskmise kasvuga olid need mehed isegi kuni 2,54 sentimeetrit lühemad.

Naiste puhul seda nii selgelt näha ei olnud.

«Seos kasvu, hariduse ja sissetuleku vahel aitab selgitada, miks mõned inimesed on oma eluga rahul ja õnnelikumad kui teised,» sõnasid uuringu autorid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles