Soomaast valmis lasteraamat

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olja Korts soovis oma raamatus edasi anda emotsiooni.
Olja Korts soovis oma raamatus edasi anda emotsiooni. Foto: Krista Valdvee

4. septembril esitles Soomaa sõprade selts rahvuspargi keskuses Kõrtsi-Tõramaal koostöös Kodanikuühiskonna Sihtkapitaliga valminud lastetrükist «Soomaa on meie kodu / Soomaa naš dom».


Trükis tutvustab kahtteistkümmend Soomaal elavat looma- ja linnuliiki illustratsioonide ja nii eesti- kui venekeelsete tekstide kaudu. Mõlemas keeles tekstide ning piltide autor on Soomaa sõprade seltsi liige Olja Korts, kelle loodud on ka suur osa rahvuspargi keskuse kujundusest.



Autori sõnul ei olnud eesmärk looma- või linnuliike zooloogiliselt täpselt kujutada, laskuda detailidesse ja jagada infot, vaid anda edasi emotsioonid, mis tekivad looduses käies ning loomi ja linde kohates või nende peale mõeldes.



«Püüdsin edasi anda emotsioone ja õpetada ka lapsi loodusesse emotsionaal­selt suhtuma,» rääkis Olja Korts trükise tutvustusel.



Teine oluline aspekt oli autori jutu järgi kodumotiiv, mis tuleb välja ka trükise pealkirjast.



«Pidasin oluliseks rõhutada lastele, kui oluline on kodu, selle loomine ja hoidmine. See, mis meile on raba või puisniit, on loomale ja linnule kodu. Sinna sattudes peame käituma kui külla minnes ja võtma tänuga vastu kõik, mida pakutakse,» lausus ta.



Raamatu kakskeelsust ja tõika, et teine keel on just vene keel, nimetab Olja Korts oma teadlikuks valikuks.



«Vene keelt rääkivad inimesed on meie ühiskonna osa ning paraku on loodushariduses vene keelt rääkivatele lastele nende emakeeles info andmine unarusse jäänud,» selgitas Korts.



Lastetrükist «Soomaa on meie kodu / Soomaa naš dom» levitatakse loodushariduse süsteemis, näiteks riigimetsa majandamise keskuse Viljandimaa teabepunktides. Jagamist koordineerib Tipu looduskool.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles