Tumedanahalisel brasiillannal on kolm albiino last

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albiinod Esthefany Caroline (vasakul), Ruth Caroline (vasakult teine), Kauan (keskel) koos ema Rosemere Fernandesi ja tumedanahalise venna ja õega
Albiinod Esthefany Caroline (vasakul), Ruth Caroline (vasakult teine), Kauan (keskel) koos ema Rosemere Fernandesi ja tumedanahalise venna ja õega Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilias Olindas elaval tumedanahalisel naisel on kolm albiino last.

Rosemere Fernandes de Andrade ja ta elukaaslane on tumedanahalised afrobrasiillased, kuid nende viiest lapsest kolm on heleda nahaga, kirjutab Daily Mail.

Albiino lapsed kannavad nimesid Esthefany Caroline, Ruth Caroline ja Kauan.

Geneetikateadlase Valdir Balbino sõnul esineb see väga harva, kui vanemad ja kaks ülejäänud last on tumedanahalised.

Teadlase arvates võib mõlemal vanemal olla albinismi geen, mille tõttu järglase võivad olla albiinod. Kui mõlemal vanemal on see geen, siis on võimalus üks nelja vastu, et lapsed sünnivad albiinod.

Fernandes de Andrade sõnul vajavad ta kaks tütart, kümnene Ruth ja kaheksane Esthefany ning viieaastane poeg Kauan albinismi tõttu kaitset.

Lapsed kannavad Brasiilia kuuma päikese tõttu tavapärasest rohkem riideid ning nende kehale tuleb määrida kaitsekreeme.

«Kardan, et lastel tekib nende heleda naha tõttu nahavähk, kuigi määrin neile pidevalt kaitsekreeme,» lisas ema.

Albinism osaline või täielik värvaine ehk pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning silmade vikerkest sagedamini helesinine. Albinootilist isendit nimetatakse albiinoks.

Albinism on tavaliselt seotud spetsiifiliste muutustega genoomis, seega võib olla autosoom-retsessiivsena pärilik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles