Kunagine suusakuulsus Marja-Liisa Kirvesniemi pidi läbima sootesti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marja-Liisa Kirvesniemi oma karjääri algusajal
Marja-Liisa Kirvesniemi oma karjääri algusajal Foto: walloffame.infostradasports.com

Soome endine suusakuulsus Marja-Liisa Kirvesniemi pidi Val di Fiemmes 1991. aastal suusatamise MMil läbima sookontrolli.

Test tehti rahvusvahelise suusaliidu FIS käsul hoolimata sellest, et Kirvesniemi oli sünnitanud kaks last, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome suusatajale oli sookontroll üllatus. Endise suusataja sõnul tegid günekoloogilise läbivaatluse kaks meesarsti.

Kirvesniemi sõnul oli tegemist lausa solvanguga.

Sportlaste sookontrolli küsimus tõusis uuesti päevakorda alles hiljuti, kui Berliinis kergejõustiku MMil seati kahtluse alla Lõuna-Aafrika Vabariigi jooksja Catser Semenya sugu.

Kirvesnemi sõnul on ta Semenya juhtumiga kursis.

«Tunnen sellele 18-aastasele sportlasele kaasa. Mina sain selle kogemuse osaliseks 1991. aastal. Semenyat süüdistatakse selles, et ta geneetiliselt on selline nagu ta on. Kas saatus võib veel julmem olla?» lausus endine suusataja.

Marja-Liisa Kirvesniemi (neiupõlvenimi Hämäläinen; sündis 10. septembril 1955 Simpeles) on endine Soome murdmaasuusataja. Kolmekordne olümpiavõitja (1984) ja kolmekordne maailmameister. Kahekordne (1983 ja 1984) maailma karika võitja.

Ta valiti 1984. aastal Soome aasta sportlaseks. Aastatel 1985 ja 1991 tunnistati ta Soome aasta naissportlaseks.

Marja-Liisa Kirvesniemi on abielus suusataja Harri Kirvesniemiga ning neil on tütred Elisa ja Anita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles