Uuring: muusikaeelistused mõjutavad narkootikumide katsetamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkomaania on maailmas järjest süvenev probleem ja võitluses sellega läheb vaja uusi tehnoloogiaid.
Narkomaania on maailmas järjest süvenev probleem ja võitluses sellega läheb vaja uusi tehnoloogiaid. Foto: Reuters / Scanpix

Norras tehtud uuringu kohaselt mõjutavad muusikaeelistused seda, kas noor proovib narkootikume või mitte.

Uurijate kinnitusel on rohkem kui pooled räppi, hiphoppi ja hevi eelistavatest noortest katsetanud narkootikume, sealhulgas ka hašist, kirjutab STT.

Klassikalist muusikat, rahvamuusikat ja popmuusikat eelistavad noortest enamik polnud mitte kunagi narkootikume proovinud.

Uurijate kinnitusel on kanepi töötlemisproduktina tuntud hašis Norra noorte seas populaarne. Üle 40 protsendi alla 30-aastastest on seda proovinud.

«Narkootikumide tarbimine on selgelt linnailming, sest näiteks Oslos elavatest alla 30-aastastest on 60 protsenti hašist proovinud,» sõnasid uurijad.

Uuringus osales 3000 inimest, keda jälgiti kümmekond aastat.

Uuring paljastas, et kõrgema haridusega inimeste narkootikumide proovimine piirdub tavaliselt üheainsa korraga.

Kõrgharidusega isikutest vaid kümme protsenti alla 28-aastastest olid viimase aasta jooksul hašist proovinud.

Seevastu põhiharidusega inimeste hulgas oli hašist proovinud ja seda ka tarbima hakanuid 44 protsenti.

Hašis on india kanepi emastaimede lehtedest ja õisikutest saadav narkootikum. Sisaldab mürgiseid glükosiide, sealhulgas ka kannabinooli.

Põhjustab narkomaani vaimses ja kehalises olekus püsivaid muutusi juba 1 – 2 aasta jooksul, eriti tugev on psüühiline sõltuvus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles