Beebipillid võivad olla eluohtlikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibeebipillid..
Antibeebipillid.. Foto: Teet Malsroos/SL Õhtuleht.

Hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatele naistele võivad meelehärmi valmistada nii kehakaalu tõus, iiveldus kui depressioon, kuid kõige tõsisemaks teadaolevaks kõrvaltoimeks on trombid veenides ja arterites.

Õhtuleht kirjutab, et läinud aastal Eestis surnud kahe noore naise juhtumit võib ühendada asjaolu, et mõlemad kasutasid hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid. Lehe andmetel suri üks Evra plaastreid kasutanud 28-aastane naine kopsutrombi tõttu ning teisel juhul oli günekoloog kuulnud Yarinat kasutanud 22-aastasest naisest, kes kaubanduskeskuses kokku kukkus ja teel haiglasse suri.   

Ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla sõnul neil küll juhtunu kohta väga täpset infot ei ole, kuid ometi ei saa taolistest teadetest mööda vaadata, sest trombid on hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite tõsiseim kõrvaltoime.

Naistearst Galina Litter tuletab meelde, et antibeebipillid on lubatud eelkõige tervetele, mittesuitsetavatele alla 35-aastastele naistele, kuid ka nemad peaksid kõrvaltoimete tekkides sellest kindlasti naistearstile teada andma ning näidustused iga 4-5 aasta tagant ümber hindama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles