Sydney uueks nuhtluseks on joobes nahkhiired

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiirte hulka kuuluv lendkoer maiustamas
Nahkhiirte hulka kuuluv lendkoer maiustamas Foto: Wikipedia.org

Austraalia linn Sydney on asunud võitlusse uue nuhtlusega  – joobes nahkhiirtega.

Sydney Botaanikaaias on aset leidnud mitmed juhtumid, kus nahkhiirte hulka kuuluvad lendkoerad on hakanud inimesi ründama, kirjutab abc.net.au.

«Hiljuti leidis aset sündmus, kus üks tooreid puuvilju söönud, joobes nahkhiir kukkus puu otsast alla ning otse botaanikaaia külastajale peale. Segases olekus lendkoer ei saanud aru, kus ta on ja lõi küüned naise kaela,» lausus botaanikaaia esindaja Bernard Carlon.

Ta jätkas, et naise kaaslased püüdsid nahkhiirt eemal peletada, kuid seda kindlamalt ta küüned naise kehasse lõi.

«Nahkhiirtele meeldib süüa  kookospalmide ja mitmete teiste taimede tooreid vilju, mis tekitavad toksilise oleku. Lendkoerad  pole nende söömise tagajärjel võimelised orienteeruma ja lendama, nende seisund meenutab inimeste alkoholijoobes olekut,» lisas Carlon.

Carloni kinnitusel on mitmeid juhtumeid, kus tooreid vilju söönud nahkhiired kukuvad lihtsalt puude otsast alla.

Nii austraallased kui ka turistid on lasknud endale kaitsesüste teha,  sest nahkhiired kannavad ohtlikku lüssaviirust ja nende hammustuse tagajärjel võivad ka inimesed sellesse nakatuda.

Austraalias on viimasel aastal kaks inimest lüssaviirusesse nakatunud ja mõlemad surid selle tagajärjel.

Sydney botaanikaaia piirkonnas elab umbes 22 000 nahkhiirt, kes üha rohkem on hakanud ka linna tungima. Lisaks on nahkhiirtekoloonia all kokku kukkunud mitu iidset puud ning nahkhiired on paljud puud lihtsalt paljaks söönud.

Botaanikaaial on plaanis nahkhiirte peletamiseks valju muusikat ja tööriistade poolt tekitatud lärmi lasta ja seda päevasel ajal, kui nad magavad.

Sydney botaanikaaia esindaja kinnitusel prooviti sama taktikat 2003. aastal Melbourne´is ja siis lahkus umbes 30 000 nahkhiirt linnast vabasse loodusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles