Tyrannosaurus rex jookseks jalgpalluritest kiiremini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tyrannosaurus rexi skelett
Tyrannosaurus rexi skelett Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia teadlaste arvutisimulatsioon näitas, et eelajalooline loom Tyrannosaurus rex oleks võimeline tänapäeva jalgpalluritest kiiremini jooksma.

Teadlased võtsid arvutisimulatsiooni loomisel aluseks nende loomade fossiilide mõõtmistest saadud andmed, kirjutab BBC.

Uuring näitas, et  Tyrannosaurus rexi jooksu maksimumkiiruseks oleks olnud kuni kaheksa meetrit sekundis.

«Tyrannosaurus rexi kiirus kaheksa meetrit sekundis on murdosa võrra kiirem kui keskmise professionaalse jalgpalluri jooksukiirus,» sõnasid uurijad.

Teadlaste kinnitusel oli kõige väiksem dinosauruste liigi esindaja, kana suurune Compsognathus võimeline jooksma kuni 18 meetrit sekundis. Tänapäevastest linnuliikidest oleks talle võrdne vastane ainult jaanalind.

 Võrdluseks – tänapäeva 200 meetri jooksja kiirus ulatub kuni 12 meetrini sekundis.

Uuringu üks kaasautoritest Bill Sellers sõnas, et neid huvitas küsimus, miks dinosaurustel oli nii kiiresti vaja joosta.

«Uurime nüüd ka nende loomade, mis võisid olla dinosauruste saakloomadeks, liikumiskiirust. Üks nendest on näiteks Hadrosaurus, kelle fossiilidelt me oleme leidnud Tyrannosaurus rexi hambajälgi,» lisas Sellers.

Sellersi sõnul sundisid saakloomad suuri dinosauruseid kiiresti liikuma.

«Ehitasime oma arvutisimulatsiooni üles maailma eri paigust leitud dinosauruste jäänuste mõõtmisandmete põhjalt ja koostasime nende võimaliku liikumise,» selgitas teadlane.

Sellersi sõnul võrdlesid nad dinosauruse graafilise mudeli liikumist ka inimese ja jaanalinnu liikumisega.

«Esialgu arvasime, et dinosauruste liikumine sarnaneb inimese või jaanalinnu liikumisega, kuid arvutimudel näitas, et mitte,» lisas teadlane.

Sellersi sõnul kasutasid nad ka dinosauruste, inimese ja jaanalinnu lihaste liikumist võrdlevat arvutisimulatsiooni.

Edasi kavatseb teadlastemeeskond luua dinosaurustest 3D simulatsioon, mille abil loodetakse luua pilt sellest, millised emotsioonid neile eelajaloolistele loomadele omased võisid olla.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles