Kas rase peab sööma kahe eest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur kõht ei tähenda suurt kõhutäit.
Suur kõht ei tähenda suurt kõhutäit. Foto: AFP / Scanpix

Kaks kolmandikku naistest võtab raseduse ajal kaalus juurde rohkem, kui see tavaliselt soovitatav on. Nõnda võibki arsti nõudliku silma alla astumine lapseootel naise jaoks ebameeldivaks kogemuseks kujuneda.


Tohtrite arvates võiks raseduse ajal juurde võtta kokku 9-14 kg ehk siis 300-400 g nädalas. Ent arstid kohtavad oma praktikas ka naisi, kelle kaal kasvab 20-30 kg. Samuti neid, kes satuvad ärevusse juba esimeste kilode lisandudes, sest ei soovi kaotada Barbie-figuuri, vahendab Naistemaailm ajakirja Pere ja Kodu.



Günekoloog Kadri Matt ütleb oma töökogemuse põhjal, et vähemalt pool ülekaalulistest sööb liiga palju või ebatervislikult. Kuni 40 protsenti emakssaajatest on ülekaalus juba enne lapseootele jäämist. Sama paljud on pärast sünnitust mures kehakaalu pärast.



Naiste hulgas levib arvamus, et organism tunneb ise, mida tal on vaja, ja oma keha tuleb kuulata. «Rasedus ja laps ei vaja aga liialdusi,» nendib dr Matt.

Õige pole seisukoht, et last oodates tuleb süüa kahe eest. Ema kõhus arenev väike loode ei vaja palju toitaineid.

Tihti arvatakse, et suuremal naisel tuleb rohkem juurde võtta, kuid tegelikult on vastupidi: tema peaks just vähem lisakilosid koguma. Kes on juba enne rasestumist ülekaaluline, sel tuleb end last oodates eriti jälgida.

Rasedus teeb tütarlapsest naise ka seetõttu, et sellal hakkavad ladestuma rasvad, mis enamasti säilivad pärast sünnitust. Sageli jätkub rasvumisprotsess ka imetades ja pärast on kaalu raske langetada.

Vältida tasub ennekõike liialdamist süsivesikute ja rasvadega. Neid sisaldavad suurel hulgal kommid, koogid, saiakesed, hamburgerid, kartulikrõpsud, mahlad, mahlajoogid, nektarid ja limonaadid. Süües näiteks pool pakki komme, saab korraga palju kaloreid, rasvu ja süsivesikuid.

Liialdada ei tasu kohviga, selle võib asendada viljakohviga. Vältida tuleks alkoholi ja tubaka tarvitamist, mis kahjustab loodet.

Paljusid naisi tabab rasedana suur isu mõne kindla toiduaine järele. Tavaliselt nõuab keha seda, mis on vajalik, ning erilisi isusid esineb rohkem kolmel esimesel raseduskuul. Mõnda aega võib neile ka järele anda, kuid siis tasub liialdamine lõpetada. Loode ei saa ju kasvada šokolaadikommide najal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles