Kurgja muuseum kutsub talupäevale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgja talumuuseumis saab laupäeval näha rehepeksu.
Kurgja talumuuseumis saab laupäeval näha rehepeksu. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Carl Robert Jakobsoni talumuuseum korraldab laupäeval Kurgjal kuueteistkümnenda talupäeva, mis seekord on pühendatud Kurgja talu 135. aastapäevale.


Muuseumi peavarahoidja Monika Jõemaa jutu järgi ostis Carl Robert Jakobson Kurgjale talu 1874. aastal. Ta sai seal elada vaid kaheksa aastat, kuid jõudis selle ajaga rajada oma aja kohta eesrindliku näidistalu.



«Et Jakobsoni missioon oli õpetada eesti talupojale õiget talupidamist, peab ka praegune talumuuseum enda kohuseks tänapäeva maaelust ja põllutööst üha kaugenevale inimesele talutöid meelde tuletada,» kõneles Jõemaa.



Et oma eesmärki täita, on muuseum juba aastaid korraldanud päeva, kus näitab endisaegseid talutöid. Traditsiooniliselt leiab see aset augusti viimasel laupäeval, mis tänavu on 29. kuupäeval.



Talumuuseumis saab selle ürituse ajal näha rehepeksu, laastulõikamist, propside koorimist, aia tegemist, vilja kooditamist ja -rabamist, käsikiviga jahvatamist ja lina töötlemist. Samuti mee vurritamist ning leiva, või, sõira ja rukkikohvi valmistamist, kraasimist, taimedega lõnga värvimist, kangakudumist, viltimist ja kirivöö kudumist.



Huvilised saavad jälgida veel korvipunumist, vaigutamist, paberi valmistamist, naha- ja pärlitöid ning teisigi meeste ja naiste näputöid. Käsitöövõtteid näitavad Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö eriala üliõpilased.



Lisaks karaskile ja piimale, tangupudrule, kaerakilele ja teistele talutoitudele on võimalik osta talumuuseumi võid ja sõira, Raismiku talu teraviljasaaduseid ning Saare talu istikuid.



Lapsed saavad valmistada kõrkjaparte ja linavildist loomi, joonistada ja hobusega sõita.



Kohaletulnutele esinevad Vändra rahvatantsijad ja -muusikud ning ansambel Linnutaja.



Kell 10.30 on soovijail võimalik peamaja saalis vaadata Mati Naruski üles võetud filmi eelmisest talupäevast.



Keskpäeval käivitatakse Kurgjal vana Fordsoni traktor, mis tõmbab käima rehepeksumasina. Järgneb rehepeks.



Talutööd lõpevad kell 15, mille järel toovad Vändra kultuurimaja näitlejad vaatajateni Johann Voldemar Jannseni näidendi «Tuha­labida valitsus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles