Kristjan Jõekalda pelgab paaniliselt ämblikke

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Jõekalda
Kristjan Jõekalda Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kanal 2 uue tõsielusaate «Foobia» juht Kristjan Jõekalda kardab ise näiteks ämblikke ja koeri, osana hirmuteraapiast kannab ta ravi esimeses faasis taskus kummist ämblikku.


Saates «Kaks kanget» koos Teet Margnaga kaelamurdvaid trikke sooritanud Jõekalda pole üldse nii külma kõhuga mees, nagu teleekraanilt võiks paista. Tedagi painavad seletamatud foobiad, millest ta koos saates osalejatega proovib lahti saada.

Kanal 2 programmijuht Olle Mirme sõnul sündiski saate idee just Kristjani kartustest teada saades. «Saate eesmärk on õpetada inimesi oma hirme valitsema, nii et need enam igapäevaelu ei rikuks,» seletas Mirme.

«Foobia» on saade foobiate ja sundkäitumise all kannatavatest inimestest, kelle elu on muutunud maapealseks põrguks. Saates osalevate inimeste foobiad ruineerivad otseselt nende igapäevast elu, suhteid, tööd ja valikuid.

Professionaalsed terapeudid Katri-Evelin Kalaus, Elen Kihl ja Margit Tamm psühhiaatria ja psühhoteraapia keskusest Sensus üritavad osalejaid ravida nn eksponeerimisteraapia abil. See tähendab, et ravialust pannnakse järjest intensiivsematesse situatsioonidesse, kus ta peab oma hirmust üle olema.

Saates tuleb ette dramaatilisi hetki, kuulda on südamest tulevaid nuukseid ning palgeid märgavad hirmu- ja kergendusepisarad.

Huvi saates osalemise vastu oli suur, kuid sajad soovijad käisid läbi tiheda psühholoogiliste testide ja intervjuude sõela, et saates osalemine ikka abi annaks, mitte psüühikat ei kahjustaks.

«Foobia» hakkab eetris olema pühapäeviti, esimest saadet näeb 13.septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles