Kleopatra matmispaik leitud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kleopatrat ja Marcus Antoniust kujutav münt
Kleopatrat ja Marcus Antoniust kujutav münt Foto: Wikipedia.org

Egiptuse Indiana Jonesiks kutsutava arheoloogi Zahi Hawassi sõnul võisid nad leida hellenistliku Egiptuse viimase valitsejanna Kleopatra matmispaiga.

Hawassi sõnul on 12 arheoloogist ja 70 väljakaevajast koosnev meeskond juba teinud esimese läbimurde, kirjutab foxnews.com.

Hawassi kinnitusel leiti  Aleksandria lähistelt Taposiris Magnast 120 meetri pikkune tunnel, mille kohal oli kunagi tempel. Tunnelist leitud esemed viitavad sellele, et tegemist võib olla Kleopatra matmispaigaga.

«Leidsime sealt Kleopatrat kujutavaid büste, samuti tema valitsemisajal välja antud münte, millel oli tema näokujutis. Tavalisest templist selliseid asju ei leia,» selgitas arheoloog.

Kaks nädalat tagasi leidsid arheoloogid seal paigas väljakaevamist alustades Marcus Antoniuse kuju.

Hawassi arvates võidi koos Kleopatraga sinna matta ka valitsejanna kallimaks olnud kuulus roomlane.

Kleopatra VII (jaanuar 69 Aleksandria – 12. august 30 e.Kr.) oli Egiptuse valitseja aastatel 51–30 e.Kr. Oli Ptolemaioste dünastia tuntuim liige.

Kleopatra oli Ptolemaios XII tütar ning Ptolemaios XIII ja Ptolemaios XIV õde-abikaasa. 55 –51 e.kr. oli ta isa kaasvalitseja. Vendadega tal lapsi ei olnud, kuid suhtest Rooma väejuhi ja riigimehe Julius Caesariga sündis Kleopatral poeg Caesarion (ametlikult Ptolemaios XV). Hiljem abiellus Kleopatra Marcus Antoniusega, aga kui too Octavianuselt lüüa sai, tegid Kleopatra ja Antonius enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles