Atkinsi dieet võib arterite ummistust tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atkinsi dieet koosneb põhiliselt lihast
Atkinsi dieet koosneb põhiliselt lihast Foto: SCANPIX

USAs Harvardi ülikoolis hiljuti tehtud uuring näitas, et madala süsivesikute sisaldusega Atkinisi dieet võib arterid ummistada ning südamehaigust esile kutsuda.

Atkinis diedi puhul on lubatud valku sisaldavad toiduained nagu punane liha ja juust, kuid keelatud süsivesikuterikkad pasta, leib ja kartulid, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste sõnul kurnab Atkinsi dieet eelkõige südant ja veresoonkonda.

«Uuring näitas, et süsivesikute puudumise tagajärjel ei suuda organism uusi veresooni luua ja vere liikumisel tekivad takistused. Selle tõttu satub süda löögi alla,» selgitasid uurijad.

Teadlaste sõnul võib Atkinsi dieedil ja sellega sarnastel dieetidel olla organismile negatiivne mõju ning süda ja veresoonkond võivad saada pöördumatult kahjustada.

Teadlased tegid ka hiirtega katse, kus kahele erinevale hiirtegrupile anti erinevaid menüüsid.

Esimesele hiirtegrupile manustati  menüüd, milles oli 42 protsenti süsivesikuid, 42 protsenti rasva ja 15 protsent proteiine.

Teisele aga vähese süsivesikute hulgaga, kuid suure proteiinikogusega menüüd, milles oli 12 protsenti süsivesikuid, 43 protsenti rasva ja 45 protsenti valke.

Pärast kuut nädalat oli madala süsivesikutega dieedil olnud hiirtel kaks korda rohkem arterite ummistusi, kui tavapärast süsivesikutekogust manustanud hiirtel.

Sama tulemus saadi ka pärast 12 nädala pikkust katsetamist.

Kontrollgrupi hiired said kõrge süsivesikute määraga roogi ja neil esines arterite ummistusi kõige vähem.

Uurijate sõnul ei tasuks süsivesikuid menüüst välja jätta, vaid toituda tuleks tasakaalustatult.

«Maailmas on üha rohkem ülekaalulisi, kes püüavad mitmete dieetide abil enda kaalu alandada. Tegelikult tuleks toituda mitmekülgselt ning võimalikult palju liikuda,» oli teadlaste otsus.

Atkinsi dieet on maailmas tuntumaid madala süsivesikute ja kõrge valkude sisaldusega dieete.

Atkinsi dieedi idee on piirata süsivesikute tarbimist, et ainevahetus läheks glükoosi põletamiselt üle keharasva põletamisele. See protsess algab, kui kehas tekib süsivesikute lõppemise tagajärjel ketoos.

Atkinsi järgi aitab ketoos kiiremini rasva põletada. Dieet piirab just nende süsivesikute tarbimist, mis mõjutavad veresuhkru taset, välja jäetakse alkohol ja kiudained. Eelistatakse vähetöödeldud toite, millel on madal glükeemiline indeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles