Kõrge testosteroonitasemega naised võtavad rohkem riske

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge testosteroonitasemega naised võtavad rohkem riske
Kõrge testosteroonitasemega naised võtavad rohkem riske Foto: AP / Scanpix

Teadlaste sõnul näitab naiste kõrge testosterooni tase seda, et nad on riskialtimad ja seksivad keskmisest sagedamini.

Nii meeste kui ka naiste juures määravad hormoonid seksuaalvajaduse, domineerimise ja võitluslikkuse, kirjutab Scinecedaily.com.

«Kõrge testosteroonitasemega naised võtavad rohkem riske, tegelevad hasartmängudega ning tarbivad alkoholi rohkem,» selgitasid uurijad.

Teadlased tegid katse, milles mõõtsid Chicago ülikooli 500 magistriõppes oleva mees- ja naisüliõpilase testosteroonitaset.

Katsealustel paluti mängida arvutimängu, et hinnata, kui palju riske nad on valmis võtma.

Lisaks anti neile rahaga seotud ülesanne, milles neil oli valida mingi kindla, kuid väikse summa ning loterii mängimise vahel, mis võis, kuid ei pruukinud tuua suurt summat.

Katsealused pidid langetama otsuseid, kas minna kindla peale või riskida.

Riski peale läinud naiskatsealustel täheldati kõrgemat testosterooni taset, kuid sama ei märgatud meeste puhul.

«Naised ja mehed, kellel on hormoonide tase samasugune, suhtuvad riskidesse sarnaselt. Katse näitas, et riskide võtmisel või mittevõtmisel on bioloogilised tagamaad,»selgitas uuringu juht Dario Maesterpieri.

Uurija rõhutas, et hoolimata riskide võtmisest, on naised meestest siiski alalhoidlikumad.

Katses osalenud kõrge testosteroonitasemega naistest 36 protsenti soovis teha suurt riski nõudvat tööd, näiteks olla investeerimispankur. Meestest  soovis 57 protsenti teha karjääri, kus oleks suur riskivõimalus.

«Uuring näitas, kuidas hormoonid aitavad igapäevaelus otsuste langetamisele kaasa. Testosteroon mõjutab ka karjäärivalikut,» lisas uuringu kaasautor Luigi Zingales.

Uurijad püüavad edaspidi jõuda selle jälile, kuidas hormoonid, sealhulgas testosteroon mõjutavad ajutööd.

Testosteroon on peamine meessuguhormoon, mis keemiliselt kuulub steroidide hulka. Seda esineb nii meeste kui naiste organismis, kuid naistel on seda umbes kümme korda vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles