Norralased otsivad Roald Amundseniga alla kukkunud lennukit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roald Amundsen  1911. aastal
Roald Amundsen 1911. aastal Foto: SCANPIX

Norralased püüavad vetesügavusest leida alla kukkunud lennukit, mille pardal oli ka kunagine kuulus polaaruurija Roald Amundsen.

Amundsen oli 1928. aastal kadunuks jäänud Latham 47 vesilennuki pardal, olles teel Arktikas asuvale Spitsbergeni saarele, kirjutab BBC.

Norrast Tromsøst sõidavad täna välja kaks uurimislaeva, alustades kaks nädalat kestvaid otsinguid.

Meeskond kasutab otsingutes veealust robotit Hugin 1000, mis on võimeline merepõhjast ülitäpseid pilte edastama. Samuti võetakse kasutusele kaugjuhitav robot Scorpion 21, millel on HDTV kaamera.

1910 – 1912 juhtis Amundsen esimest Lõunapoolusele jõudnud ekspeditsiooni. Ta jõudis sinna viis nädalat varem kui ta rivaal, inglane Robert Scott.

18. juunil 1928 liitus Amundsen päästeoperatsiooniga, mille eesmärgiks oli päästa ta üks teine rivaal Umberto Nobile.

Itaallases polaaruurija Nobile lennuk kukkus alla, kui ta oli Põhjapooluselt tagasiteel.

Nobile ja ta ellujäänud kaaslased leidsid end jääpangal triivimast. Amundsen läks siis koos Prantsuse õhujõudude pilootidega teda otsima, kuid jäi ise kadunuks.  

Merendusekspertide hinnangul asub Latham 47 Karusaarest 19 meremiili kaugusel. Selle saare lähistelt saadi selle lennuki meeskonnalt 18. juunil 1928 kell 18.45 viimast korda raadiosõnum.

Amundseni lennuki otsinguid juhib uusmeremaalane Rob McCallum, ekspeditsioonil osaleb ka Amundseni kauge sugulane Nicolay Jacobsen.

«Püüame leida juhtlõngu, mis aitaks mõningaid teooriaid kinnitada. Veel parem, kui me saaksime juhtunu kohta kindla tõendusmaterjali,» sõnas Jacobsen.

Lennuki otsimisel osalevad kaks laeva – Norra mereväele kuulub KNM Tyr ja Norra rannavalvealus KV Harstadt.

Läbi kammitakse 117 ruutkilomeetri suurune ala merepõhjast.

Saksa telekanal Context TV teeb Amundseni lennuki otsimisest dokumentaalfilmi.

Koos Amundseniga kadunud lennukist on hiljem leitud mitmeid osi. 1928. aasta augustis leiti merest lennuki vasak pontoon ning kütusepaagi tükk avastati paar kuud hiljem Trondhemi esiselt. Kalatraaler tõmbas 1933. aastal välja aga Lathami mootori. 1964. aastal leiti Svalbardi vetest aga puiduosi, mis võivad pärineda nimetatud lennukilt.

Roald Amundsen (1872 - 1928) oli Norra polaaruurija.  Läbis 1903 - 1906 esimesena  Loodeväila idast läände.  Sooritas 1910 - 1912  laevaga «Fram» uurimisreisi  Antarktikasse, jõudis  15. detsembril 1911 esimesena lõunapoolusele.  Hiljem uuris Arktikat, läbis 1918 - 1920 Kirdeväila  läänest itta. Hukkus Karusaare lähedal Itaalia maadeuurija  Umberto Nobile päästmisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles