Uued ja vanad tuletõrjeautod sõitsid rongkäigus

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Täna oli Paide tuletõrje 130. aastapäeva puhul linnas uute ja vanade tuletõrjeautode rongkäik, kus nägi masinaid, mis on kunagi Paide tuletõrjes teeninud.

Tuletõrjemasinate killavoor alustas oma teekonda Paide tänavatel kultuurikeskuse juurest ning lõpetas sealsamas. Pärast rongkäiku oli kõigil võimalus autosid lähemalt vaadata. Vanatehnika klubi andis rongkäigu tarbeks Paidesse 1937. aastast pärit vene tuletõrjeauto ZIS-5, mis on Eestis ainuke mudel. Samasugune auto oli kunagi Paide tuletõrjes, kuid see pole säilinud.

Pärast rongkäiku algas kultuurikeskuse juures meelelahutuslik programm, kus olid tuletõrjega seotud mängud lastele ja täiskasvanutele. Üles seati telk, kus sai asjatundjatelt tuleohutusalast nõu.

6. septembrini on Paide spordihallis üleval vanade tuletõrjeplakatite näitus, kus saab näha endisaegset tuleohutuspropagandat.

Organiseeritud tuletõrje sai Paides alguse 130 aastat tagasi, kui 22. augustil 1879 loodi linna vabatahtlik tuletõrjeselts. Tänase Järvamaa piirides oli tegemist esimese vabatahtliku tuletõrjeseltsiga. Esimesed vabatahtlikud pritsimehed sõitsid tulekahjudele Paide linnas ja ühe kilomeeteri piires linnast välja. Selts loodi oma linna kaitseks, sest Paides oli puithoonestus ning sellepärast palju suuri tulekahjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles