Liiklusmüra takistab konnadel soo jätkamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusmüra takistab konnadel soo jätkamist
Liiklusmüra takistab konnadel soo jätkamist Foto: AP / Scanpix

Austraalia teadlaste sõnul takistab liiklusmüra linnas elavate konnade intiimelu.

Melbourne`i ülikooli zooloog Kristen Parris selgitas, et isased konnad püüavad vastavate häälitsuste abil emaseid ligi meelitada, kuid valju müra tõttu ei pruugi emased seda kuulda, kirjutab news.com.au.

Melbourne`is asuva 100 tiigi konnade elu on jälgitud alates 2000. aastast.

«Kõige efektiivsemalt häälitsevad isased saavad tavaliselt emase konna endale. Isased konnad teavad, mis on nende tugevaim külg ja nad panevad sellesse palju energiat,» selgitas Parris.

Zooloogi selgitusel eelistavad emased konnad neid isaseid, kelle hääl on kõige valjem ja kindlam.

Parris uuris välja, millise vahemaa pealt ei kuule emane konn liiklusmüra tõttu isase konna «armuhüüet».

Melbourne´i kõige liiklusmürarikkamates paikades ei kuule konnad üksteise häält 19 meetri kauguselt. Kui aga isane konn häält tavapärasest kõrgemaks muudab, lisandub veel viis meetrit.

«Selle tõttu on isastel konnadel paarilist raske juurde meelitada. See omakorda tähendab seda, et nende sootegemine on takistatud,» nentis uurija.

Ta lisas, et kõige raskemas olukorras on madala hääletämbriga konnad, kuna nad peavad võistlema madala heliga liiklusmüra ja masinatega, nagu näiteks konditsioneeridega.

Teadlane avastas ka seda, et näiteks puukonnad on hakanud suure liiklusmüraga piirkondades kasutama tavapärasest kõrgemat häält.

Limnodynastes terraereginae liigi isase häält on kuulda ilma mürata paikades 800 meetri kaugusele, kuid suure liiklusega teede lähistel kahaneb hääle kuuldavus vaid 14 meetrini.

Keskkonnauurija Ken Thompson lisas, et linnakeskkond mõjutab erinevate loomade, kaasa arvatud ka konnade, käitumist ja paljunemist.

Ta tõi näite, et paljud laululinnud on liiklusmüra tagajärjel loobunud päeval laulmisest ja teevad seda öösiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles